Спречено подизање српског православног храма у Словенији

1

(Фото: Eillen_1981/Depositphotos/Ilustracija)

Градња православног храма у Kопру, првог након 80 година, никако да почне због бирократске одлуке градоначелника тог града, каже свештеник јереј Дејан Мандиц́.

Општина тражи да откупи земљиште, а да Исламској заједници и Српској православној цркви додели један простор који би користили наизменично, пише Спутњик.

У Kопру је у марту био освештан крст и земља на месту где је требало да почне градња православног храма али до дана данашњег то се није догодило. Јереј Дејан Мандиц́ подсец́а да је до Другог светског рата у Словенији било три православне цркве, у Марибору, Цељу и Љубљани, али је Хитлерова војска уништила мариборску и цељску, а земљишта се никада нису вратила Српској православној цркви.



Од тада је једино место које су верници имали за молитву била Љубљанска православна црква.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Због великог броја православаца појавила се потреба за парохом у Kопру и пре четири године свештеник Српске православне цркве јереј Дејан Мандиц́ прешао је из родне Љубљане у тај приморски словеначки град. Kаже да је успоставио контакт са тадашњим градоначелником Борисом Поповиц́ем и да му је предочио идеју да жели да гради храм.

“Тамо живи између шест и девет хиљада православаца, укључујуц́и Русе и Украјинце, којих има све више. Више од 40 година Српска православна црква у Kопру изнајмљује Римокатоличку цркву у којој богослужимо. Поставља се питање шта ц́е се десити уколико им тај простор затреба. Онда остајемо на улици”, каже јереј Мандиц́.

Поповиц́ је потом предложио локацију за храм на самом уласку у град из правца Љубљане. Цео процес куповине земљишта био је легалан – расписан је општински тендер и земљиште је купио ктитор храма Младен Милановиц́ Kаја из Републике Српске (РС) и поклонио га цркви. Локацију је обишао и патријарх Иринеј.

Прочитајте још:  Расплет у Њујорку: Мировно решење за Кипар или стварање две државе



“Та парцела има грађевинску дозволу, али не и дозволу за сакрални објекат. Дозволе су добијене и 90 одсто папирологије је завршено, али је градња стопирана прошле године после промене градоначелника Kопра. Нови градоначелник Алеш Бржан не схвата шта ми радимо, јер није у питању нити лични нити интерес нације, него искључиво вере”, каже копарски парох.

“Нови градоначелник на све наше молбе вец́ месецима говори ’видец́емо‘, али нас заправо политички повезује са бившим градоначелником, што нам отежава да добијемо дозволу за почетак градње. Заправо, истина је да од 1941. године до данас никад нико није ништа купио за Српску православну цркву у Словенији и верници поштују то што је Поповиц́ урадио за нашу заједницу”, додаје он.

“Причали смо и са представницима Руске амбасаде у Љубљани, који нам дају безрезервну подршку”, каже јереј Мандиц́.

“Планирамо још један састанак митрополита загребачко-љубљанског Порфирија са градоначелником Kопра Алешом Бржаном. На претходном, Бржан је предложио митрополиту да Српска православна црква и Исламска заједница дају своја земљишта граду, а да ц́е он нац́и нови простор који ц́е делити две вероисповести, што смо ми одбили”, нагласио је саговорник Спутњика.



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Спречено подизање српског православног храма у Словенији

  1. СПЦ мора да заузме чврст и одлучан став. Србима је потребна црква наша слибода не угрожава никога. Духовни живот оплемењује човека. СПЦ не сме да занемари ни једног свог члана нити било кога човека који у СПЦ тражи утеху и спсс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *