12 здравствених предности сока од цвекле: Магични напитак који гарантује здравље!

0

(Фото: Profimedia)

Цвекла је лековита биљка позната 2.000 година и делује као антианемик, антибактерик, антикарцином, антиоксидант, детоксикант..

Сок од цвекле је постао један од омиљених природних лекова за имунитет широм света последњих година. Још у раној медицини лечи анемију, мада има лековито дејство и на низ других обољења.

Помаже у смањењу крвног притиска

Доказано је да људи који конзумирају 8 грама сока од цвекле, смањују свакодневни систолни, али и диастолни крвни притисак. Томе доприноси, ниглатите, једињење у соку од цвекле, које се претвара у азотну киселину у крви, те помаже ширењу и опуштању крвних судова.

Побољшава издржљивост код физичких вежби

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Резултати једног истраживања из 2012 године је показало да пијење сока од цвекле повећава ниво плазма нитрата и физичке резултате.




Побољшава мишићну снагу код људи који имају срчану ману.

Резултати истраживања из 2015. године показују да су људи са срчаном маном имали 13 одсто повећања мишићне снаге након конзумирања сока од цвекле.

Успорава прогресију деменције

Сматра се да нитрати могу да помогну повећању доотока крви у мозак код одраслих и успоравању когнитивних функција.

Одржаван здраву тежину

Свежи сок од цвекле има низак садржај калорија и скоро нема масти. Стога је хранљив напитак који даје енергију.

Може да спречи рак

Цвекла добија боју од бетаина, који су водорастворљиви антиксиданси. Према истраживању из 2014. године, бетаини имају хемојско-превентивне способности против неких ћелија рака. Сматра се да могу да открију и униште нестабилне ћелије у телу.




Добар извор калијума

Kалијум је минерал електролит који помаже нервима и мишићима да правилно функционишу. Ако је ниво калијума превише низак, долази до умора, слабости и грчева мишића. Много низак ниво калијума може да доведе до срчаних аритмија које су опасне по живот.

Прочитајте још:  Здрав сок БЕЗ KУВАЊА за ИМУНИТЕТ И АНЕМИЈУ: Моћна мешавина цвекле, јабуке, шаргарепе, лимуна, меда и ђимбира (ВИДЕО)

Добар извор других минерала

Тело не може да функционише правилно без основних минерала. Неки минерали побољшавају имунитет, док су други одлични за здраве зубе и кости. Осим калијума, сок од цвекле је богат и калцијумом, гвожђем, магнезијумом, манганом, натријумом, цинком, бакром и селеном.

Обезбеђује велику количину витамина Ц

Витамин Ц је антиоксиданс који помаже стимулисању имунитета и спречава ћелије од оштећења и слободних радикала. Помаже у производњи колагена, помаже код зарастања ррана и одличан против анемије.

Подржава рад јетре

Цвекла садржи бетаин састојак који помаже спречавању или смањењу депозита у јетри. Бетаин може да помогне да сачувате јетру од токсина.

Добар извор фолне киселине

Фолна киселина је витамин из групе Б, који помаже у спречавању оштећења у нервној цеви као што су спин бифида и аненцефалија. Смањује ризик од прераног порођаја.

Може да смањи холестерол

Истраживања из 2011. године на мишевима су показала да екстракт цвекле смањује лош холестерол и триглицериде, а повећава добар холестерол. Такође, смањује оксидативни стрес на јетри.

Бонапети



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *