Колико су фарбе за косу штетне за здравље?

0

(Фото: Пиксибеј)

Научници откривају да фарбе за косу и средства за равнање косе могу бити опасни по здравље због канцерогених једињења.

Сваке године мода са собом доноси велики избор нових стилова, нарочито у боји косе. Већина жена излаже своје здравље великим опасностима пратећи тренутне трендове, наводе научници.

Истраживачи су открили да жене које користе трајне фарбе за косу и хемијска средства за исправљање косе имају већу вероватноћу да оболе од рака дојке од оних које то не користе, показало је истраживање објављено у „Међународном часопису о раку“.

У студији се наводи да учесталост употребе тих производа такође игра важну улогу. Подаци показују да је код жена које редовно користе трајне фарбе девет одсто већа вероватноћа да ће добити болест од оних које је користе ређе.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према упоредним подацима, жене су под већим ризиком ако се фарбају чешће. Бојењем једном или више пута сваких пет или осам недеља, шансе се повећавају и до 60 одсто.

„Истраживачи су дуго проучавали могућу везу између фарби за косу и рака, али резултати су били непотпуни. У нашој студији видимо повећан ризик од рака дојке који је повезан са употребом боје за косу и ефекат је најјачи код афроамеричких жена, посебно оних које су честе кориснице“, каже за „Сај тек дејли“ вођа студије Алекандра Вајт, директорка групе за животну средину и епидемиологију рака на Националном институту за науку о здрављу животне средине.

Sputwik



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *