„Торлак“ после 15 година произвео вакцину против грипа

0

Вакцина (Фото: Sputnik / Nikolay Hiznyak)

„Торлак“ је после 15 година произвео нову вакцину против сезонског грипа „торвакс флу“. Сада је на потезу Агенција за лекове и медицинска средства.

Од 14 земаља које су учествовале у пројекту Светске здравствене организације (СЗО), само су Србија, Бразил и Вијетнам успели да направе ту вакцину.

Ова из „Торлака“, која је на провери у Агенцији за лекове и медицинска средства, тровалентна је, садржи два типа А и један тип Б вируса.



Када стигне одобрење Агенције, следи регистрација, а следеће јесени почеће имунизација не француском, већ домаћом вакцином која је намењена популацији од 18 до 65 година.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Доктор Вера Стоиљковић, в. д. директора „Торлака“, истиче да ће се тровалентна вакцина производити сваке године.

„Сваке године ће се производити тровалентна вакцина, у зависности од сојева које препоручи СЗО. Једном освојена технологија у производњи вакцина је освојена технологија и она ће се надаље понављати. Сојеви ће се мењати у складу са потребама, односно сојевима које даје СЗО“, навела је др Вера Стоиљковић.

У специјалној лабораторији у „Торлаку“ у овом тренутку може да се произведе 150.000 вакцина. Међутим, тај број ће се повећавати из године у годину до максималних пола милиона доза.

Како се буде повећавала производња, тако ће се радити и на саставу вакцине да би се прилагодила старијој популацији.

Освојена технологија

Од 2004. године, од када „Торлак“ не производи вакцину против грипа, изгледало је као да се у овом Институту у вези с тим ништа не дешава.

Истина је другачија, 15 година се реализовао пројекат Светске здравствене организације, уз сагласност Министарства здравља.

Прочитајте још:  Начелник округа Рашког пронађен мртав

„Четрнаест земаља је финансирано у смислу изградње производних погона, опремања погона и обуке људства, али им није дата готова технологија, ту технологију је свака земља посебно требало да освоји. Ми смо кроз та средства освојили технологију и за још један корак дошли до савременије вакцине“, објаснила је др Вера Стоиљковић.

То што „Торлак“, захваљујући опреми, стручњацима и освојеној технологији, може да производи вакцину против сезонског грипа, значи још нешто: у случају пандемијског грипа може да произведе и ту вакцину у количинама које су потребне Србији.

До сада су вакцине стизале из Француске и Америке, а од следеће године у домове здравља из лабораторије у Кумодражу.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *