Хрватско нуклеaрно складиште могло би да протера хиљаде људи и преостале Србе (Видео)

0

(Фото: SPUTNIK / SKRINŠOT)

Хрватска планира да складишти нуклеарни отпад у непосредној близини Босне и Херцеговине. Наводи се да је складиште изграђено у бившој касарни Југословенске народне армије „Черкезовац“. Међутим, ово је мање од километра од реке Уне и истоименог националног парка.

Становништво са обе стране реке и еколози су алармирани. Подручје Трговске горе у хрватској општини Двор, у којој се налази касарна, тектонски је нестабилно и не може да поднесе већи земљотрес. Еколози тврде да је око 300.000 људи дуж целог тока реке Уне у опасности.

Хрватска заједница у Двору није само једна од најсиромашнијих у Хрватској, већ је насељена углавном Србима. Сада се плаше да ће и оно неколико преосталих напустити то подручје. Такође, у Босни и Херцеговини страхују од таласа исељавања. Немачка редакција РТ била је на лицу места и разговарала са становницима и еколозима.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *