Шкотска премијерка: Добили смо мандат за референдум о независности

0
ЛОНДОН – Шкотска премијерка Никола Старџен поручила је данас британском премијеру Борису Џонсону да треба да се усредсреди на реалност и призна да је Шкотска национална партија (СНП) добила мандат за други референдум о независности.

СНП је освојила 48 од 59 шкотских места у британском парламенту на недавним парламентарним изборима, што је подстакло Старџенову да интензивира захтеве за одржавање другог референдума о независности.

Џонсон је, међутим, у телефонском разговору у петак пренео шкотској политичарки да се противи другом референдуму.

“Чврсто сам му рекла да имам мандат да понудим људима избор. Он је поновио да се томе противи”, рекла је Никола Стардзен за Скајњуз.

Треба се, додала је, фокусирати на стварност а то је да су ови избори “преломни тренутак” за Шкотску.

Шкоти су на референдуму о независности 2014. гласали за останак у Уједињеном Краљевству, али су такође 2016. на референдуму о Брегзиту гласали за останак у Европској унији, док је већина у Енглеској и Велсу гласала за излазак из ЕУ, подсећа Ројтерс.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Шкотска веома јасно жели другачију будућност од оне коју је изабрао већи део остатка Уједињеног Краљевства. Шкотска жели да има право да изабере своју будућност”, закључила је Никола Старџен.

Tанјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *