Крвава боја кобалта: „Гугл“, „Епл“ и „Тесла“ међу оптуженима због смрти деце у Конгу

0

AP PHOTO / SCHALK VAN ZUYDAM Дечак у руднику кобалта у Демократској Републици Конго

Пет водећих светских технолошких компанија, међу којима су „Епл“, „Тесла“ и „Гуглова“ матична компанија, оптужено је за саучесништво у вези са смртним случајевима деце у Конгу, која су била присиљена да раде у рудницима кобалта, метала који се користи за прављење телефона и компјутера.

Тужбу у име 14 породица из ДР Конга подигла је у недељу непрофитна организација „Међународни заговорници права“, са седиштем у САД.

Како преноси Ројтерс, тужба је поднета против „Тесле“, „Епла“, „Алфабета“ (матичне компаније „Гугла“), „Мајкрософта“ и „Дел технолоџиса“.



У оптужници се наводи да су те компаније биле део система присилног рада који је према тврдњама породица резултирао смрћу и тешким повредама њихове деце. Ово је први пут да се више компанија из технолошке индустрије суочава са судским поступком због вађења кобалта.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Уз судска документа, предата окружном суду у Вашингтону, приложене су и фотографије осакаћене деце. Шесторо од 14 деце обухваћене овим предметом погинуло је приликом урушавања тунела, док су други претрпели повреде, због којих им се потпуно променио живот, укључујући и парализу.

„Те компаније, најбогатије на свету које производе фенси уређаје, дозволиле су да деца погину и буду осакаћена како би добиле свој јефтини кобалт“, рекао је Ројтерсу Теренс Колингсворт, адвокат који заступа породице.

Кобалт је пресудан за производњу литијумских батерија које се користе у милионима производа технолошког сектора.



Према проценама Европске комисије из 2018. године, очекује се да ће потражња за кобалтом на светском нивоу бити повећана са седам на 13 одсто годишње у наредних 10 година. Конго производи више од 50 одсто светског кобалта, пренео је Танјуг.

Прочитајте још:  Епидемија мајмунских богиња кренула са геј параде на Канарским острвима! Белгија увела карантин!

У тужби се истиче да су деца, од којих нека узраста од само шест година, била присиљена да због сиромаштва напусте школу и раде у рудницима кобалта у власништву британске рударске компаније „Гленкор“, која се већ раније суочила с оптужбама да користи дечји рад.

Нека деца су била плаћена само 1,5 долара дневно, а радила су шест дана у недељи. Тим поводом огласио се „Дел технолоџис“, наводећи да „никада није свесно набављао сировине произведене дечјим радом“, као и да су о тим наводима покренули истрагу.



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *