Русија и Кина предложиле резолуцију СБ УН-а којом би се ублажиле санкције Северној Кореји

0

Руски амбасадор у УН-у Василиј Небензја, фото: © REUTERS/Brendan McDermid

Међународне санкције које забрањују продају и пренос одређених машина, материјала и возила, као и средстава за живот у Северну Кореју требало би да буду ублажене, саопштиле су Кина и Русија у новом нацрту резолуције СБ УН-а.

Пекинг и Москва предложиле су укидање дела санкција Северној Кореји у нацрту резолуције Савета безбедности који је РТ имао на увид.

Резолуцијом се позива СБ УН да постепено укине одређене мере према Пјонгјангу, у знак признања да се Северна Кореја држи даље од нуклеарних тестирања и њеној посвећености ка потпуној денуклеаризацији.

Резолуцијом се позива СБ УН да дозволи извоз, трансфер и продају низа производа који су потребни становништву. Такође се тврди да би међукорејски железнички пројекат требао бити ослобођен санкција, заједно са материјалима за пругу који се користе за њену изградњу.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Москва и Пекинг поздрављају преговоре између САД-а и Северне Кореје и напоре које су стране уложиле до сада да ублаже војне тензије на Корејском полуострву, као и напоре Вашингтона и Сеула, који су на неодређено време одложили велике заједничке војне вежбе на прагу Северне Кореје.

Нацрт резоулиције позива на додатне мере које би предузели Вашингтон и Пјонгјанг како не би дошло до избијања нових војних тензија, сугеришући да би усвајање формалног мировног уговора могло постати следећи корак.

Иако се о нацрту тек треба расправљати, Вашингтон је већ одбацио сваку могућност ублажавања санкција. Званичник америчког Стејт департмента описао је предлог као “преурањен”, оптужујући Пјонгјанг за “претњу ка провокативној ескалацији, одбијајући састанак како би се разговарало о денуклеаризацији”.

Прочитајте још:  ЛНР: Украјинске службе припремају терористички акт

Након што је Пјонгјанг дао рок САД-у до краја године, како би ублажиле своје стајалиште о приближавању денуклеаризацији, појавиле су се тензије између Вашингтона и Пјонгјанга. Северна Кореја је појачала активности тестирања ракета, извевши два лансирања почетком овог месеца чији је циљ јачање њеног нуклеарног одвраћања, упозоравајући САД да у потпуности зависи од Вашингтона какав ће „божићни поклон“ добити САД. Док је Северна Кореја смањила тестирања, Трампова администрација није дала назнаке да је вољна одустати од своје политике или да ће бити олакшица за санкције док се не заврши „неповратна“ денуклеаризација.



Извор: Восток / РТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *