Београд: Скоро дуплиран број оболелих од шуге, родитељи основаца и предшколаца забринути

0

(Фото: Фото: Принтскрин)

Информација која се последњих дана проширила појединим београдским школама и вртићима, да су све чешћи случајеви оболевања деце од шуге, забринула је маме и тате

.
Поред разних родитељских Вајбер група у које су стизале поруке васпитачица, учитељица и наставница, праву малу панику изазвала је и – статистика. Наиме, број оболелих од “болести прљавих руку” у новембру скоро је удвостручен у односу на претходни месец.

Према писању Блица, у октобру на територији Београда је било 86 случајева шуге, док је у новембру тај број износио 153. Међутим, како објашњавају из ГЗЗЈЗ, такав скок је нормалан јер у зимском периоду људи више бораве у колективима. Томе у прилог говори и податак да је у августу ове године било 45 оболелих, а у децембру 2018. чак 167.



– Шуга је паразитарна инфекција коже која се преноси директним контактом или преко гардеробе, постељине, рубља, а зими када се мање туширамо и пресвлачимо то погодује ширењу инфекције – рекла је др Ивана Беговић Лазаревић из ГЗЗЈЗ за ТВ „Прву“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како је истакла, код ове инфективне болести најважнија је хигијена, а болест се може пренети врло лако и без директног додира већ, на пример, у контакту са тканинама које је користила инфицирана особа.

– Тегобе су претежно свраб који се јавља када особа легне са променама као што су везикуле и бубуљице које се чешањем претварају у красте. Када осетите свраб, нарочито ноћу – тада се треба јавити лекару. Промене су обично локализоване на простору између прстију, предњој страни ручног зглоба, доњем делу стомака…

Прочитајте још:  ПОСЛЕДЊЕ УПОРИШТЕ: Од 15 часова будите у цркви Светог Марка на молитви за спас брака и породице



Како истиче докторка Ивана Беговић Лазаревић, најбитније је изоловати заражену особу из колектива.

– Терапија подразумева сумпорне препарате који треба да се примењују седам дана. А након тога треба искувати сав веш и постељину које је особа користила пре почетка третмана.

СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ДЕЧЈУ ЗАШТИТУ: НЕМА ЗАРАЗЕ

Из Секретаријата за образовање и дечју заштиту су истакли да појединачних случајева има током целе године, али да ни у једној школи или вртићу није било никаквих ванредних дешавања.

Новости



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *