Руски генерал: НАТО се спрема за велики војни сукоб

0
НАТО (Фото: Sputnik / Алексей Витвицкий)

Војне вежбе НАТО-а у балтичким земљама, Пољској, као и у водама Црног и Балтичког мора указују на чињеницу да се Алијанса припрема за сукоб великих размера, сматра начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов, обраћајући се страним војним аташеима.

„У балтичким земљама и Пољској, на Црном и Балтичком мору интензивирају се војне активности блока. Њихови сценарији указују на циљану припрему НАТО-а за размештање својих снага у великом војном сукобу“, рекао је Герасимов, преноси портал „Црвена звезда“.

Он је, при томе, напоменуо да блок промовише тезу о „руској војној претњи“, тумачећи сваки поступак Русије за осигуравање безбедности или сваки планирани транспарентни догађај у области војне изградње као „претњу миру“. „У доктринарним документима Брисела, Русија има статус противника“, нагласио је генерал.Штавише, на последњем самиту НАТО-а у Лондону објављно је да је завршено формирања снага и средстава високе готовости у склопу иницијативе „четири-тридесет“. Најављено је и значајно повећање ефикасности пребацивања трупа и снага на „источно крило“ алијансе, додао је Герасимов.

„Како би се осигурала доминација у свемиру на самиту је одлучено да се свемир призна за посебну област вођења ратних дејстава паралелно са копном, ваздухом, морем и сајбер-простором“, додао је генерал подсећајући да се наставља распоређивање америчких снага противракетне одбране у Европи.

Герасимов је подсетио и да су од 2016. године земље-чланице савеза повећале расходе за одбрану за 130 милијарди долара, а планира се да се до 2024. године повећају за 400 милијарди долара. Он је нагласио је да акције блока повећавају тензије и смањују ниво безбедности на линији додира између Русије и НАТО-а.

Сарадња са НАТО-ом и контрола нуклеарног наоружања

Герасимов је рекао да сматра потребним да се обнови сарадња између Русије и НАТО-а за решавање нагомиланих проблематичних питања.„Смањивање ризика од опасних инцидената у војној области требало би да остане најважније подручје дијалога између Русије с једне и Сједињених Америчких Држава и НАТО-а с друге стране. Неопходно је да се обнови сарадња Русије и НАТО-а како би се решила нагомилана проблематична питања“, објаснио је Герасимов.
Генерал је, такође, рекао да постоји неизвесност у области контроле нуклеарног оружја због става Сједињених Америчких Држава.

Сједињене Америчке Државе нису исказале јасан став у вези са продужењем Споразума о смањењу стратешког офанзивног оружја (СТАРТ-3), рекао је он и додао да све то ствара додатну несигурност у области контроле нуклеарног наоружања.

Истовремено, генерал је подсетио да рок важења Споразума о стратешком наоружању истиче 2021. године и да је председник Владимир Путин потврдио спремност Русије до краја ове године продужи Споразум СТАРТ-3.

Стање стратешких нуклеарних снага Русије пружа решење за проблеме обуздавања, док се њихов развој одвија у строгој складу са међународним обавезама, закључио је Герасимов.Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.