Амерички дипломата џипом убио Миланку, па хтео да побегне: Породица за пет година ни саучешће није добила, док правосуђе сипа со на рану

0

Америчка амабасада (Фото: Printscreen/Google Earth)

Несреће у саобраћају, нажалост, често се дешавају, али је најстрашније када се актери трагедија понашају као да се ништа није догодило. Тако је и амерички дипломата Дејвид Кршивда, на данашњи дан пре пет година својим џипом налетео на наш аутомобил, усмртио моју мајку Миланку (74). У тој несрећи мој брат Јордан (53) и ја тешко смо повређени, а он не само да нам није изјавио саучешће, већ је буквално побегао с лица места не питавши да ли нам је потребна било каква помоћ.

Овако, за “Новости”, говори Градимирка Поповић, коју и пола деценије после несреће и даље боли и ужасава бахато понашање америчког дипломате, у ту време радника Амбасаде САД у Србији задуженог за економска питања. Бол за мајком, каже нам, не пролази, нарочито око Светог Николе, када се несрећа догодила. Али, како истиче ова професорка из Косовске Митровице, со на рани њене породице је понашање правосудних органа у овом случају.

– Тешко ми је што је мајка тако страдала, без икакве шансе да јој лекари помогну, иако је екипа Хитне помоћи стварно брзо стигла на место несреће на путу Брус – Копаоник – каже Градимирка. – Али, оно што је поражавајуће јесте што виновник ове несреће ни после пет година није одговарао, нити је показао грижу савести, јер се никада није заинтереосвао за наш случај.



Наша саговорница опомиње да судски процес, који је посредством нашег Министарства иностраних послова пре годину дана прослеђен америчком правосуђу, још није започет.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Иако је тужилац после несреће био у обавези да саслуша све актере саобраћајке, процес пред судом у Рашки није ни започет, већ се све свело на полицијски записник. Посебно поражавајуће било је то што је амерички дипломата желео да побегне са места несреће, али пошто је и њему било оштећено возило био је принуђен да сачека долазак полиције која га је преузела, а он се одмах позвао на имунитет – наставља Градимирка и додаје да иако су правосудни органи у року од шест месеци, по закону, морали да покрену случај, то није учињено до данашњег дана.

Прочитајте још:  ЗАВЕТНИЦИ У ПОСЕТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

ИЗВИЊЕЊЕ ПОСЛЕ ТЕКСТА У “НОВОСТИМА”

– Једино извињење које смо добили од америчке амбасаде стигло је тек после текста објављеног у “Новостима” – каже Градимирка.

Амерички дипломата је, према њеним сазнањима, убрзо после несреће напустио нашу земљу, а мада је случај додељен правосуђу САД, до сада ни они нису предузели ништа, нити су, како тврди Поповићева, саслушали одговорног за трагедију њене породице.



Д. Зечевић / Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *