Вучић о “малом Шенгену”: Не пада ми на памет да се правдам некоме

0

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Председник Црне Горе Мило Ђукановић учествоваће на састанку лидера Западног Балкана у Тирани, на којем ће се разговарати о иницијативи “мали Шенген”, а председник Александар Вучић каже да је задовољан због тога и да се нада да ће та иницијатива, у којој су за сада Србија, Албанија и Северна Македонија, бити шира.

Истовремено, то што не долази шеф европске дипломатије Жозеп Борел и што, можда, нису сви у Бриселу срећни због те регионалне иницијативе, Вучић не види као проблем и истиче да ни они нас у ЕУ не питају да ли нам се свиђа или не нека одлука коју доносе.

Нада се, каже, да ће та иницијатива привући и друге земље региона.

“Желим да верујем да у будућности постоји могућност да овај савез три земље Србије, Северне Македније и Албаније, савез не у политичком, већ у економском и трговинском смислу, проширимо и даћу све од себе да на то укажем и председнику Црне Горе и другим представницима из региона”, рекао је Вучић новинарима у Београду, уочи пута у Тирану.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Црна Гора је од почетка иницијативе, која је потекла од председника Србије Александра Вучића, била уздржана, уз бојазан да би могла да угрози европске интеграције региона.

Упитан да ли то што шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел неће бити у Тирани говори да нису сви у ЕУ задовољни иницијативом, Вучић је рекао да га то стварно и не занима.

“Стварно ме не занима да ли се свиђа или не, они нас, кад имају Европски савет, не питају да ли се нама нека одлука допада или не”, рекао је Вучић.

Прочитајте још:  Више од 3.300 захтева грађана да туже НАТО

Он је навео да је у ЕУ видео различите коментаре, од веома позитивних, будући да се “мали шенген” наслања на Берлински процес, до оних којима се не свиђа када сарађују народи на Балкану и узму ствар у своје руке.

“Има оних којима се не свиђа кад нешто што су нам саветовали прихватили и то спроведемо у делу, али ако нема неког од њих у централној столици онда се њима не допада и није то нека превелика тајна”, рекао је Вучић,

Вучић је рекао да та иницијатива може да побољша живот грађана, јер ће производи бити конкурентнији, биће нижи оперативни трошкови за превознике робе, постојаће јединственије тржиште радне снаге него данас и биће неупоредиво боље за свакога у региону.



“То ће допинети већем БДП-у, бољем животу наших грађана. Да се правдамо некоме у Европи због тога, не пада ми на памет”, рекао је Вучић.

Нове реформе неће “болети” народ

Александар Вучић је рекао да нове планиране реформе, овај пут неће “болети” народ, као претходне, већ министре и директоре јавних предузећа.

“Рефроме које су биле спроведене су ‘болеле’ народ, а данас се показује да су биле исправне. Будуће реформе које треба да спроведемо неће ‘болети’ народ већ министре и директоре наших јавних предузећа, али сам сигуран да ће нам донети још већи раст и још значајно веће повећање ваших примања”, рекао је Вучић.

Казао је да ће због тога у наредном периоду бити повећане плате, драстично.

“За шест или седам година удвостручићемо примања од 2014. године и то не номинално, већ реално, а можда ће бити и више од тога”, навео је председник.

Прочитајте још:  Док се добровољно даје Космет: Патријарх у акцији добровљног давања крви (ФОТО)

Медицинске сестре сада имају номинално за 38 одсто веће плате него пре 2014. године, а око 30 одсто релално веће зараде, напоменуо је он.

“Издвајаћемо све више новца за здравство, али ћемо тражити и више резултата и већу продуктивност рада”, поручио је председник Србије.

Нема сукоба са Стефановићем 

Вучић је одбацио све спекулације о наводном сукобу њега и Небојше Стефановића.



“Прво су причали како је све криминал, па онда да баш и није криминал, па су рекли да је то сукоб мој и његов. Постављао сам питање – да ли је то криминал или је то мој и његов сукоб….”, приметио је Вучић и додао:

“Не само да не постоји никакав сукоб, него да само кажем Стафеновићу да оде и да се склони, он би то урадио истог часа”, нагласио је Вучић и поновио да је министар полиције на мети зато што је успео да уради нешто што пре њега није нико.

Истиче да је ове године било 12 пута мање мафијашких убистава него током “демократских” режима 2002. или 2003. године.

Вучић је навео да је Стефановић успео да обезбеди да буде највише до сада заплењене дроге, као и да полиција има веће плате него икад.

Председник каже да нападају Стефановића и зато што се бори и не плаши се да каже све онима који су уништавали и пљачкали земљу.

“Шта је било са Јовањицом? Надам се ћемо у наредним данима и недељама имати истину о томе, на тужилаштву је да да потпуну истину и да се види о каквим лажовима је реч”.

Прочитајте још:  Габријел Ескобар: Србија све заинтересованија за свој однос са Европом него с Истоком

Вучић истиче да су нападали једног полицајца само зато што је ухватио нарко-зликовца са дрогом око врата, “јер баш њега није смео да ухвати” и да је то прави разлог жестоких напада против Стефановића.



Трампу импичментом само учињена услуга

Одговарајући на новинарско питање, Вучић је рекао да сматра да је процедуром опозива председнику САД Доналду Трампу само учињена услуга.

“Ако имате оптужбе које нису утемељене, онда вам се то окрене као бумеранг и мислим да су председнику Трампу само учинили услугу. Ако анализирате резултате његовог рада, ниво запослености и прихода, раст БДП-а, ако хоћете и смањење броја жртава у различитим ратовима широм света, све је на страни председника Америке, али није моје да даље улазим у то”, навео је Вучић.

Српски председник је напоменуо да ће Американци доносити одлуке о себи, својој земљи и својој будућности.

Танјуг



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *