Рохани: Јапан предложио Ирану начин да „сломи“ америчке санкције

0

Рохани (фото: Sputnik / Сергей Гунеев)

Јапан је Ирану предложио начин како да се одупре америчким санкцијама, рекао је ирански председник Хасан Рохани након званичне посете Токију.

„Јапанци су изнели нови предлог о савладавању америчких санкција, а и ми смо имали свој предлог. Разговарали смо о томе и договорили се да наставимо консултације о том питању“, рекао је Рохани, осврћући се на састанак с јапанским премијером Шинзом Абеом.

Председник Ирана је навео да се и европске и друге земље труде да реше проблем америчких санкција Техерану, али није навео детаље у вези с предлозима за одупирање тим ограничавајућим мерама.



Рохани је, такође, нагласио да америчке санкције не подржава нико „осим једне или две земље“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Председник Ирана је нагласио да санкције Вашингтона против Техерана нарушавају међународне норме и да неће донети никакве резултате. „Американци ће бити принуђени да напусте тај погрешан пут“, додао је Рохани.

Јапан неће учествовати у америчкој коалицији
Према његовим речима, Јапан не намерава да ступа у коалицију са САД за безбедност у Персијском заливу.

„Јапан подржава план Ирана о миру у Ормуском мореузу. Јапан је отворено саопштио да неће учествовати у америчким плановима за заштиту безбедности у региону“, рекао је Рохани.



Токио је раније саопштио да разматра могућност слања својих војника на Блиски исток изван мисије САД. Ирански председник је, поводом најаве САД о формирању коалиције, предложио алтернативну варијанту — формирање регионалне коалиције која би чувала безбедност у тој области.

„Шесторка“ међународних преговарача (Велика Британија, Француска, Немачка, Кина, Русија, САД) и Иран потписали су 2015. године Заједнички свеобухватни план дејстава у вези с иранским нуклеарним програмом. Споразум је подразумевао укидање санкција у замену за ограничавање нуклеарног програма Ирана.

Прочитајте још:  МУЛТИВЕКТОРНОСТ НА СРПСКИ НАЧИН: ДА ЛИ ЋЕ ВЛАСТ У ЗЕМЉИ И ДАЉЕ МОЋИ ДА СЕДИ НА ДВЕ СТОЛИЦЕ

У мају 2018. године САД су једнострано иступиле из Споразума и обновиле санкције против Ирана. Техеран је најавио етапно укидање својих обавеза из споразума уколико остали учесници у споразуму не буду испуњавали оно на шта су се обавезали документом.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *