Трамп званично покренуо нову америчку војну службу

0

Доналд Трамп (фото: Џо Ридл/Гети И.)

Амерички председник Доналд Трамп прославио је оснивање службе Спејс форс (Space force), првог новог огранка америчке војске после више од 70 година, потписивањем буџета одбрамбене политике за фискалну 2020. годину.

АП оцењује да је потписивањем буџета, који је формално познат под називом Закон о одобравању националне одбране (НДАА), Трамп остварио победу за један од својих највиших националних безбедносних приоритета, само два дана након што је Представнички дом Конгреса изгласао његов опозив.



– Свемир је ново светско подручје за вођење рата. Ми смо предводници, али не са довољном разликом, али ћемо ускоро бити далеко испред свих – рекао је Трамп на церемонији потписивања у здруженој бази Ендруз недалеко од Вашингтона.

Спејс форс изазива одушевљење на Трамповим политичким скуповима, али војска ту службу сагледава трезвено, као потврду потребе да ефикасније организује одбрану америчких интереса у свемиру, псебно сателита за навигацију и комуникацију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тај огранак америчке војске није предвиђен за слање борбених снага у свемир.

Како је објаснио министар одбране Марк Еспер, ослањање САД на способности у свемиру драматично је порасло, а данашњи свемир је постао својеврсно поприште за ратовање. Он је истакао да одржавање америчке доминације у свемиру неће бити мисија нове службе.

Свемир све више постаје значајан за америчку економију и свакодневни живот, па тако на пример Глобални систем за позиционирање навигационе услуге и за војску и за цивиле.



У извештају Пентагона из фебруара прошле године се тврди да су Кина и Русија уложиле велике напоре како би развиле технологије које би им омогућиле да поремете или униште америчке или савезничке сателите током кризе или сукоба.

Прочитајте још:  Лондонски суд издао налог за екстрадицију Џулијана Асанжа САД

Када је званично наложио Пентагону да започне рад на формирању Спејс форса у јуну прошле године, Трамп је говорио о војној свемирској мисији као делу шире визије достизања америчке доминације у свемиру.

Трамп је издејствовао оснивање Спејс форса, упркос противљењу многих демократа, али неће директно управљати том службом, као што је случај са морнарицом, војском и ратним ваздухопловством, већ ће то чинити Секретаријат ратног ваздухопловства.

Спејс форс је прва нова војна служба од 1947. године, када се ратно ваздухопловство издвојило из војске, а обезбеђиваће трупе за америчку Свемирску команду, одвојену организацију основану раније ове године као надзорно тело војних свемирских операције.

Спејс форс ће бити мали у односу на сличне службе. У почетку ће запошљавати 200 људи, а предвиђени буџет за прву годину је 40 милиона долара,

Највећа служба, војска, броји око 480.000 припадника, а годишњи буџет је око 181 милијарду долара.

Пентагон на свемирске операције троши око 14 милијарди годишње, од чега највише одлази на буџет ратног ваздухопловства.



Срна

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *