Данас су Детињци: Родитељи, вежите своје малишане!

0

Српска православна црква данас обележава Детињце, када одрасли симболично вежу децу, која се “ослобађају” припремљеним даровима. Ево који обичаји се везују за овај леп породични празник…

Дочекујући празник насветијег Рођења на земљи, српски народ и Српска Црква у три недеље пред овај празник обележавају још три лепа породична празника – Детињци, Материце и Очеве.

На данашњи дан обележавају се Детињци. Пошто је то увек недеља по Светом Николи, то обично “Свети Никола ујутру доноси деци поклоне”.

Неколико дана пре овог празника родитељи опомињу своје малишане да ће их везати, уколико она не припреме “откуп”. Вреднија деца се затим потруде да у данима који следе припреме ситне поклоне (јабуке, бомбоне, чоколаде), помоћу којих ће одраслима “платити откуп” на празнични дан.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Рано ујутру на Детињце, одрасли, како су и обећали, вежу децу, обично каишем, гајтаном или канапом. Дешава се и да се деца пробуде везана, али и да предухитре своје родитеље и сакрију се пре него што они уђу у дечју собу. Деци се везују ноге или руке, најчешће за столицу на којој седе.

Симболично се везују чак и деца која су још у колевци, али и одрасла “деца” која још немају своју породицу. Након што се деца “откупе” поклонима, родитељи их одвежу, а поклоне по правилу врате деци назад да се почасте. Децу могу везивати и други чланови породице, комшије, пријатељи.

Радујте се са својим малишанима данас!

Извор: YУМАМА



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *