Држава даје таксистима по 8.000 евра бесповратне помоћи

0
Такси (Фото: В. Веизовић / Васељенска ТВ)

Таксисти ће у наредне три године моћи да рачунају на 8.000 евра бесповратне помоћи за куповину нових аутомобила, пишу данашње „Вечерње новости“.

Како „Новости“ незванично сазнају, Уредбу о условима и начину спроводјења субвенционисане набавке техничких возила за потребе обнове возног парка такси превоза као јавног превоза данас би на седници требало да усвоји Влада Србије.

Ове бенефиције су резултат договора који су са надлежнима у октобру постигли београдски таксисти после протеста који су дуже од десет дана блокирали престоницу. После сусрета са председником Србије Александром Вучићем почеле су припреме уредбе о субвенцијама.Таксисти ће субвенцију моћи да искористе на три начина. Новац од државе може бити учешће за наменски кредит за куповину новог аутомобила, као учешће за лизинг или се може користити за плаћање дела купопродајне цене новог возила. Право на набавку имају предузетници и привредна друштва, наводе „Новости“.

Раније је најављено да ће сви аутомобили које таксисти буду куповали, користећи новчану помоћ државе, морати да буду беле боје, док ће о моделу и цени аутомобила такси превозници широм Србије имати право да сами одлуче. У струковним удружењима претпостављају да ће њихове колеге углавном бирати возила средње класе, чија је цена до 17.000 евра, што значи да ће многима држава купити више од половине аутомобила.

У Србији послује око 17.400 таксиста, а аутомобили којима превозе муштерије, готово су пунолетни, јер су у просеку стари око 15 година.

БетаПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.