Створен “РУНЕТ”: Русија има сопствену интернет мрежу

0

Руски председник Владимир Путин већ неко време најављује како ће осигурати да његова земља има сопствену мрежу названу “Рунет” која увек и у било којем тренутку може бити одвојена од остатка интернета и притом успешно функционисати. Kако тврде руски дужносници након што је донесен закон који председнику, у овом случају Путину, омогућава да искључи Русију од остатка интернета и такав је покушај већ испробан и како се тврди у руским извештајима просечни корисници нису ништа приметили, пише ICT business.

Један од разлога за то је и што највећи претраживач у Русији није Гугл него домаћи Јандекс, али и други сервиси су прилагођени таквом великом и специфичном тржишту. Сличан тренд је и у Kини, али и Индији које се такође без већих проблема могу искључити с глобалне мреже и функционисати без интернета каквим га сви познајемо. У Ирану се строго конторилише целокупни интернет промет, а у Kини је део познатих веб одредишта једноставно недоступан. Уз то за контролу приступа користе систем који неки називају “велики кинески ватрозид” (Great China Firewall).Постоје планови и да се на нивоу Европске уније направи нешто слично, али то ће бити много већи проблем за све државе чланице. Многе државе данас интернет и мрежну инфраструктуру, претраживаче и вебове са садржајем све више сматрају кључном и стратешки важном националном инфраструктуром.

Аналитичари сматрају да је данас велики проблем не само могућност да у појединим државама искључе с интернета како би заштитили своју мрежу, већ да становнике намерно искључе и онемогуће им приступ информацијама и заправо их затворе у својеврсни информациони облак односно изолацију.

Оно што је Русија под Путином одлучила да направи је у потпуности и строго контролисати све главне backbone везе на Интернету. То ће успети једино контролом даватеља интернет услуга за шта им је био потребан посебан закон који је сада и на снази. Осим Јандекса, држава потстиче и сопствени сервис као алтернатива Гмаилу, а ускоро се креће и у стварање властите Википедије.

R. E. / ICT BusinessПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.