За италијански суд узгој канабиса код куће легалан

0

Марихуана (Фото Пиксабеј)

Највиши италијански суд пресудио је да је узгајање мањих количина канабиса у домаћој радиности легално, а одлука је подстакла захтеве за њену даљу легализацију, али и љутњу конзервативаца.

Позван да разјасни опречна тумачења закона, италијански Касациони суд је пресудио да казнено дело узгајања наркотика треба да искључи „мање количине узгојене код куће за искључиву употребу узгајивача”, пренео је Ројтерс.

Пресуда је донета 19. децембра, али је прошла непримећено до јуче када су о њој известиле италијанске новинске агенције, када је подстакла политичку расправу о употреби канабиса у Италији, преноси Танјуг.




„Суд је отворио пут, сада је на нама”, рекао је Матео Мантеро, сенатор из Покрета пет звезда.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Мантеро је изнео амандман на буџет за 2020. позвавши на легализацију и регулацију употребе канабиса за властите потребе, али га је председник Сената из конзервативне странке Форца Италиа Силвија Берлусконија прогласио неприхватљивим.

„Дроге изазивају штету, заборавите на њихов узгој или куповину у продавницама”, рекао је данас Матео Салвини, челник десничарске Лиге, говорећи о евентуалној продаји у продавницама „легалне траве” слабије снаге, која је раширена у Италији.

Маурицио Гаспари, сенатор странке Форца Италиа која је савезница Лиге, најавио је да ће први закон коалиције десног центра, ако дође на власт, бити „поништење апсурдне пресуде суда”.

Политика



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *