У мушкој бради више бактерија него на псећој длаци

0

(Фото: Пикселс)

Научници су открили да се у брадама мушкараца налазе бактерије. Половина њих је опасна по здравље људи, а има их више него у крзну паса.

Студија која је објављена у часопису “European Radiology”, показује резултате истраживања научника који су у неколико европских болница анализирали узорке коже и пљувачке 18 мушкараца са брадом, старости од 18 до 76 година и узорке крзна и пљувачке 30 паса, од шнауцера до немачког овчара.

„Открили су знатно веће количине бактерија у узорцима из мушких брада него на крзну паса“, рекао је професор Андреас Гутцајтис са швајцарске клинике Хирсладен.




Тестирањем је установљено да је у брадама свих мушкараца откривен висок проценат микроба, а висок проценат пронађен је код 23 од 30 паса укључених у истраживање. Код чак седам мушкараца пронађени су микроби који су представљали озбиљну претњу људском здрављу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Радило се о Enterococcus faecalisu цревној бактерији која најчешће проузрокује инфекције уринарног тракта код људи и неколико случајева Staphylococcus aureusa, бактерије која се најчешће налази на кожи или слузокожи око 50 одсто људи, али може проузроковати озбиљне инфекције ако се нађе у крвотоку.

Занимљиво је и да је на МРИ скенерима, које су користили пси, било знатно мање бактерија него пошто су их користили људи.

Истраживачи су тестирање спроводили на псима које су њихови власници доводили на „рутинске“ прегледе магнетном резонанцом у настојању да се открију потенцијални поремећаји на мозгу или на кичми.

С обзиром на то да су МРИ скенери прескупи за већину ветеринарских амбуланти, тестирања су спроведена на Одељењу за радиологију једне европске болнице која сваке године обави око 8.000 снимања.

Прочитајте још:  После провода по шехеру Карађорђевићи стигли и код Додика




Упркос већем броју бактерија откривених у мушким брадама, научници су истакли да студијом не желе да поруче њиховим власницима да се одмах обрију, већ им је намера била да упозоре управе болница на то да пацијенти остављају далеко више потенцијално заразних бактерија на разним болничким површинама и да њихова стерилизација и дезинфекција нису довољне да би се решио овај проблем.

Треба се фокусирати на кључну тачку студије – недостатке у болничкој хигијени, због чега пацијенти могу да буду угрожени.

„Питање које би овде требало поставити није ‘треба ли псима допустити МРИ снимања у болничким установама’, него се треба усредсредити на знања и перцепцију хигијене и схватити шта заправо представља стварну опасност за пацијенте“, сматрају аутори студије.

РТС, DAILY MAIL



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *