Највећи купац немачког оружја – Мађарска!

0

(Фото: Epa, Clemens Niesner)

Досадашњи рекорд у извозу немачког оружја из 2015. је премашен још средином децембра.

До тада је извезено оружја у вредности од 7,95 милијарди евра. То је одговор на традиционални годишњи упит посланика Зелених и Левице.

А они, такође традиционално, увек негодују због тога што се дозвољава извоз немачког оружја у земље за које би се тешко могло рећи да су пример демократије. Тако је рецимо у Египат договорена испорука оружја у вредности од 802 милиона евра, а у игри су опет били и Уједињени Арапски Емирати који су наручили оружја и војне опреме у вредности од 207 милиона, пише Дојче веле.



Али изненађење је то што је ове године апсолутни рекордер у увозу немачког оружја: Мађарска. Наравно, та земља је чланица НАТО и она нема великих проблема с дозволом извоза, али свакако да чуди обим куповине од милијарду и 770 милиона евра које је влада у Будимпешти потрошила на куповину немачког оружја.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

То је иначе мађарски премијер Виктор Орбан и најавио у свом говору одржаном овог маја: “Одбрана Мађарске није задатак ни НАТО, нити ЕУ. То је наш задатак. Нема снажне Мађарске без снажне војске. Нација која није способна да одбрани своју земљу, није ни заслужила своју земљу”, изјавио је Орбан. Већ тада је најавио да ће Мађарска удвостручити своје издатке за одбрану.

Прошле, 2018. године, Мађарска је за одбрану издвајала 1,15 одсто БДП, што значи да ће она убудуће да издваја чак и више од два одсто, колики је захтев за све земље НАТО и на чему нарочито инсистира амерички предсједник Доналд Трамп.

Прочитајте још:  Хоће ли Американци изгубити примат на тржишту нафте и гаса?

Мађари су се зато упустили у куповину и у Немачкој. Још прошлог децембра Мађарска је потписала споразум с концерном “Kраус-Мафај Вегман” (KМW) за испоруку 44 тенкова “Леопард 2 А7+” и 24 оклопне хаубице типа “2000”. Осим тога, она купује и брдске тенкове типа “Визент 2” и понтонске мостове типа “Легуан”. Наручена су и тешка војна транспортна возила, као и друга војна опрема.



Испорука је планирана за период између 2021. и 2025, а све је део програма реформе мађарских оружаних снага и напуштање совјетске опреме коју је та земља деценијама користила као чланица Варшавског споразума.

Kако објашњава стручњак за питање наоружања Отфрид Насауер из берлинског Информативног центра за трансатлантску безбедност, Мађарска није једина земља у којој Немци успешно продају своје оружје. Оно одлази и у Литванију, Бугарску и Румунију.

Насауер притом сматра да није у потпуности без проблема толику количину оружја продавати Мађарској, земљи у којој је влада очигледно десничарска и националистичка. То ће свакако имати последице у региону, али је још већи проблем то што се повећава осећај претње у земљама који нису далеко од Русије, оценио је Насауер.

Дојче веле



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *