За одлазак у пензију од идуће године жене ће радити шест месеци дуже

0
картице

(Фото: pixabay)

Још два радна дана остала су да они који испуњавају повољније услове у овој години, оду у пензију. Од 1. јануара, жене ће радити пола године дуже. За оба пола помера се и доња старосна граница за превремено пензионисање.

Гужви још нема, а на шалтерима пензијског фонда највише је жена. Неке имају услов за пуну пензију, друге ће уз казнене поене јер нису напуниле 62 и по године.

“Нисам, него идем у превремену пензију иако имам 40 година стажа и 60 година старости”, каже медицинска сестра Лидија Вукмировић.



Иако је краће радила, њена колегиница нема тај проблем.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Тридесетшест година, имам 62 године и шест месеци и имам услов за пензију”, каже спремачица Снежана Пауновић.

Од 1. јануара жене ће у пензију без казнених поена са 63 године, а у превремену са најмање 39 година стажа. Код мушкараца се ништа не мења, осим да без обзира на то што имају 40 година стажа у превремену пензију неће моћи док не напуне 38 година и четири месеца живота, а жене 57 година и осам месеци.



“Да би остварили право на пензију према прописима који важе ове године, морају да имају престанак радног односа, односно да раскину радни однос најкасније са 30.12. 2019”,каже Иван Тодоровић, директор Београдске филијале ПИО.

Последњих година, у просеку добијамо око 85 хиљада нових пензионера. Надлежни процењују – тако ће бити и ове.

“У уторак 31. децембра, све филијале фонда ће радити продужено до 18 часова, суграђанима ће на располгању бити службе правне помоћи и шалтери за пријем захтева”, каже Владимир Станковић из Републичког фонда ПИО.

Прочитајте још:  Транс туширање: Жене у војсци САД у проблему

За оне који не стигну на шалтер, информација да захтев могу послати и поштом. Битно је да на коверти буде датум из ове године.

РТС



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *