За одлазак у пензију од идуће године жене ће радити шест месеци дуже

(Фото: pixabay)

Још два радна дана остала су да они који испуњавају повољније услове у овој години, оду у пензију. Од 1. јануара, жене ће радити пола године дуже. За оба пола помера се и доња старосна граница за превремено пензионисање.

Гужви још нема, а на шалтерима пензијског фонда највише је жена. Неке имају услов за пуну пензију, друге ће уз казнене поене јер нису напуниле 62 и по године.

„Нисам, него идем у превремену пензију иако имам 40 година стажа и 60 година старости“, каже медицинска сестра Лидија Вукмировић.Иако је краће радила, њена колегиница нема тај проблем.

„Тридесетшест година, имам 62 године и шест месеци и имам услов за пензију“, каже спремачица Снежана Пауновић.

Од 1. јануара жене ће у пензију без казнених поена са 63 године, а у превремену са најмање 39 година стажа. Код мушкараца се ништа не мења, осим да без обзира на то што имају 40 година стажа у превремену пензију неће моћи док не напуне 38 година и четири месеца живота, а жене 57 година и осам месеци.„Да би остварили право на пензију према прописима који важе ове године, морају да имају престанак радног односа, односно да раскину радни однос најкасније са 30.12. 2019“,каже Иван Тодоровић, директор Београдске филијале ПИО.

Последњих година, у просеку добијамо око 85 хиљада нових пензионера. Надлежни процењују – тако ће бити и ове.

„У уторак 31. децембра, све филијале фонда ће радити продужено до 18 часова, суграђанима ће на располгању бити службе правне помоћи и шалтери за пријем захтева“, каже Владимир Станковић из Републичког фонда ПИО.

За оне који не стигну на шалтер, информација да захтев могу послати и поштом. Битно је да на коверти буде датум из ове године.

РТСПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.