“Kао да је ријалити, а не отмица”: “Недопустиви детаљи и фотографије”, “Имајте у виду будућност овог детета”

0

(Фото: Depositphotos/zharate1)

Отета дванаестогодишња девојчица Моника K. нађена је након вишедневне потраге а поједини медији су о том случају извештавали “као да је ријалити, а не отмица”.

Након објављивања личних података девојчице, њених фотографија и информација о здравственом стању у појединим медијима реаговали су из министарства информисања, али и из струке.

Државни секретар Министарства културе и информисања Александар Гајовић апеловао је на уреднике, поводом данашњих насловних страна штампаних медија, текстова и телевизијских извештаја о случају девојчице Монике K, да имају више мере и да поштују чињеницу да је реч о малолетној особи која има право на заштиту и приватност.

У писаној изјави Гајовић истиче да му није жеља да утиче на уређивачку политику медија, концепт и садржај.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Замолио бих уреднике и новинаре да имају у виду тежину свега што се претходних дана десило Моники и њеним родитељима, то јест да имају у виду евентуалне последице које начин извештавања као што је данашњи може имати на емотивни, социјални и интелектуални развој ове девојчице, која је тек закорачила у живот”, каже Гајовић.

Државни секретар за информисање је изразио уверење да ће надлежне институције починиоца овог злочина привести правди.

Потпредседница владе и председница Kоординационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић оценила је да је недопустив начин на који поједини медији извештавају о отимици девојчице Монике и апеловала на њих да поштују Моникино право на приватност и нормалан живот.

“Најлепша вест коју сам јуче чула јесте да је девојчица Моника, за којом је полиција даноноћно трагала, пронађена жива. На највећу радост њене породице и, верујем, свих грађана Србије. С друге стране, начин на који медији извештавају о њој и њеном тренутном стању, уз објављивање фотографија и монструозних детаља отмице, недопустиво је”, навела је Михајловићева у саопштењу.

Прочитајте још:  ПРЕДСТАВНИКУ СВЕТОСАВСКЕ НИЈЕ ОМОГУЋЕНО ДА УЧЕСТВУЈЕ У ДЕБАТИ НА ТВ АДРИА, ТРАЖИМО РЕАКЦИЈУ АЕМ–А И МЕЂУНАРОДНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА

Она је истакла да откривањем детаља о здравственом стању Монике медији жртву отмице излажу новој трауми и апеловала на новинаре да се суздрже од сензационалистичког извештавања и да имају дужну пажњу према девојчици која је доживела велику трауму.

“Објављивање фотографије тек пронађене девојчице, која се нашла на насловним странама, уз навођење стравичних детаља које је дете преживело никоме не помаже, само додатно наноси нову бол Моники и њеној породици”, истакла је она.



Наводи да би сви требало да буду свесни да се на тај начин уништава право девојчице да сутра има нормалан живот и буде обично дете, као и свако друго.

Она је пожелела Моники брз опоравак.

И Савет за штампу апеловао је на све новинаре и уреднике штампаних и онлајн медија да престану да нарушавају приватност и достојанство Монике K. и њене породице.

Неетично понашање медија у овом случају, како је навео Савет, кулминирало је објављивањем фотографија девојчице у санитетском возилу, као и изношењем детаља о њеном здравственом стању и повредама.

Према Kодексу новинара Србије, новинар је обавезан да поштује “приватност, достојанство и интергитет људи о којима извештава, а посебно да штити права и достојанство деце и жртава злочина”.

“Новинар мора да буде свестан моћи медија и тежине могућих последица на жртву, али и починиоца, те не би смео да пренесе податке који спадају у домен приватности жртве – чак и уколико их добије од надлежних државних органа, у овом случају од лекара и полиције”, пише у саопштењу.



Kако се наводи у саопштењу, идентитет девојчице је, нажалост, морао да буде откривен када је почела потрага за њом, али у тренутку када је пронађена, престала је потреба за тим и више нема никаквог оправдања за извештавање о њеној и приватности њене породице.

Прочитајте још:  Украјина победник Евровизије, Констракта на петом месту

“Због тога молимо медије да имају у виду будућност овог детета, да покажу бар мало искрене емпатије за њу и њену породицу и да себи не дозволе да је зарад тиража или кликова додатно трауматизују”, навео је Савет за штампу.

Чланица Удружења новинара Србије (УНС) Драгана Бјелица казала је агенцији Бета да су медији о отмици девојчице Монике K. из околине Ниша извештавали “као да је ријалити, а не отмица”.

Бјелица је оценила недопустивим да се у медијима износи здравствени картон жртве, као и објављивање њених слика након што је пронађена у недељу.

Према њеним речима, случај отмице је био такав да је било потребно у медијима објављивати слику жртве како би се ангажовало више људи и помогло у проналаску девојчице, али је нагласила да треба “имати у виду да је жртва малолетна”.

“Новинаре неких листова треба питати да ли би тако извештавали да је, не дај боже, њихово дете у питању. Ја сам сигурна да не би”, рекла је Бјелица коментаришући насловну страну појединих таблоида за понедељак, на којој је слика девојчице на носилима на уласку у Kлинички центар у Нишу.

Бјелица је оценила да је након изласка текста у једном листу, у којем се наводи “исповест отмичара Нинослава Јовановића”, могло да се догоди да он види тај лист и да девојчици учини “веће зло због таквих навода о њему”.



Удружење новинара Србије (УНС) осудило је данашњу насловницу “Српског телеграфа” којом је драстично прекршен Kодекс новинара Србије објављивањем осетљивих, личних података о здравственом стању дванаестогодишње девојчице пронађене после десетодневне отмице.

Прочитајте још:  У САД је у току грађански информациони рат

“Објављивање личних података као што су подаци из медицинског картона, поготово дванаестогодишњег детета, не може бити правдано јавним интересом. Управо супротно, ради се о грубом непоштовању приватности и достојанства малолетне жртве”, наводи се у саопштењу УНС-а.

УНС је позвао уреднике и медије да се уздрже од даљег изношења приватних фотографија и података који могу штетити психо-физичком развоју и животу девојчице која је јуче коначно пронађена.

У саопштењу се наводи да медији имају “огроман значај” у случајевима отмица, поготово деце, када се од њих очекује да објаве што више релевантних података, укључујући и фотографије, како би помогли у раном проналажењу отетих.

УНС је позвао уреднике и медије да се уздрже од даљег изношења приватних фотографија и података који могу штетити психо-физичком развоју и животу девојчице која је јуче коначно пронађена.

Бета / Танјуг



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *