Македонија: Собрање ратификује споразум са НАТО

0

(Фото: EPA/ GEORGI LICOVSKI)

Парламент Северне Македоније ратификоваће Северноатлантски споразум са НАТО пре него што последња чланица те алијансе Шпанија, потврди Протокол о приступању

Македонска влада је утврдила Предлог закона који ће по хитном поступку бити послат у Собрање, а очекује се да ће у парламенту бити усвојен у најкраћем могућем року. Ступиће на снагу након што Шпанија буде ратификовала протокол у приступању Северне Македоније у НАТО.



Таква одлука је донета јер се не очекује формирање нове владе у Шпанији до Нове године, као и због избора у Северној Македонији заказаних за 11. април.

Македонско Собрање треба да буде распуштено 11. фебруара, а постоји неизвесност да ли ће до тада шпански парламент ратификовати протокол за Северну Македонију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

О такозваној превременој ратификацији коју је као идеју први званично пласирао опозициони ВМРО-ДПМНЕ, македонски премијер Зоран Заев је рекао да та иницијатива треба да потекне из владе.



Заменик премијера и министарка одбране Радмила Шекјеринска такође је позвала Собрања да буде спремно да заседа, без обзира на изборну процедуру, како би ратификовао протокол.

Протокол о приступању Северне Македоније у НАТО до сада су ратификовале 28 државе-чланице Алијансе. Шпанија то још није учинила због парламентарних избора и немогућности да парламент одржи седницу током изборног процеса.

танјуг



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *