Македонија: Собрање ратификује споразум са НАТО

0
(Фото: EPA/ GEORGI LICOVSKI)

Парламент Северне Македоније ратификоваће Северноатлантски споразум са НАТО пре него што последња чланица те алијансе Шпанија, потврди Протокол о приступању

Македонска влада је утврдила Предлог закона који ће по хитном поступку бити послат у Собрање, а очекује се да ће у парламенту бити усвојен у најкраћем могућем року. Ступиће на снагу након што Шпанија буде ратификовала протокол у приступању Северне Македоније у НАТО.Таква одлука је донета јер се не очекује формирање нове владе у Шпанији до Нове године, као и због избора у Северној Македонији заказаних за 11. април.

Македонско Собрање треба да буде распуштено 11. фебруара, а постоји неизвесност да ли ће до тада шпански парламент ратификовати протокол за Северну Македонију.

О такозваној превременој ратификацији коју је као идеју први званично пласирао опозициони ВМРО-ДПМНЕ, македонски премијер Зоран Заев је рекао да та иницијатива треба да потекне из владе.Заменик премијера и министарка одбране Радмила Шекјеринска такође је позвала Собрања да буде спремно да заседа, без обзира на изборну процедуру, како би ратификовао протокол.

Протокол о приступању Северне Македоније у НАТО до сада су ратификовале 28 државе-чланице Алијансе. Шпанија то још није учинила због парламентарних избора и немогућности да парламент одржи седницу током изборног процеса.

танјугПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.