Санадер осуђен на шест година затвора за аферу Ина-МОЛ

0
Санадер (Фото: AFP)

Бивши хрватски премијер Иво Санадер осуђен је на шест година затвора због примања мита у афери Ина-МОЛ.

Осим Санадера, кривим је проглaшен и директор мађарског МОЛ-а Золт Хернади на две године затвора због давања мита, а одлука је неправоснажна, преноси загребачки портал „Индекс“.

Осим за примање 10 милиона евра мита, како би Мађарима препустио управљачка права у Ини, Санадер је оптужен и да је с Хернадијем договорио издвајање нерентабилног дела плинског пословања из Ине.У образложењу судије, Санадер је заједно са Хернадијем договорио да ће за износ од 10 милиoна евра договорити да Хрватска МОЛ-у препустити одлучујући глас у пословању Ине.

„Користећи положај и ауторитет премијера приказао је да је потребно издвајање плинског пословања из Ине и да се измени међудеоничарски уговор. На седници владе затражио је да се прихвати извештај којим се МОЛУ-у препушта управљање Ином, што је Влада и прихватила и без основе дала МОЛУ-у управљање Ином“, навео је судија.

Уколико пресуда постане правоснажна, Санадер ће, по захтеву Тужилаштва, држави морати да врати 10 милиона евра.
Санадер се од априла налази на издржавању затворске казне због примања провизије у афери Планинска и није био на завршним говорима јер се опоравља од операције, па се завршни део суђења водио у његовом одсуству.

SputnikПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.