Трећина новца за лабораторијски материјал у здравству потрошена несврсисходно

0

(Фото: Пиxабаy)

Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) је у од 2016. до 2018. године набавио лабораторијски материјал вредан 6,3 милијарде динара без адекватне провере цена на тржишту или анализе оправданости трошкова, саопштила је Државна ревизорска институција (ДРИ).

То значи да је сваки трећи динар за ту намену потрошен несврсисходно, а главни разлог за такво стање је што се набавке не планирају према броју и структури лабораторијских услуга, што онемогућава праћење ефикасности.

“Постојећи начин и поступак утврђивања накнаде за санитетски и медицински потрошни материјал доводи до ризика да здравствене установе не могу да пруже потребан обим лабораторијских услуга… [РФЗО] утврђује висину накнаде за санитетски и медицински потрошни материјал не полазећи од планираног броја и структуре лабораторијских услуга”, наводи се у извештају.



У последњој ревизији набавки лабораторијског и санитетског материјала и њиховог утицаја на трошкове здравствене заштите додаје се и да 237 здравствених установа углавном нису у потпуности спроводиле истраживање тржишта, што је такође умањило простор за уштеде.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ревизори су због тога Дому здравља “Нови Сад”, Општој болници Ваљево, Општој болници Јагодина, Институту за кардиоваскуларне болести “Дедиње” и Kлиничком центру Србије да када се не спроводи поступак централизоване јавне набавке “изврше свеобухватну анализу постојећих услова на тржишту, укључујући упоредну анализу”.

РФЗО-у је, између осталог, препоручено да изради јединствени шифарник лабораторијског материјала, како би се обезбедила једнообразност његовог исказивања и успостави јединствена методологија за поступке набавки.

Нова економија



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *