Трећина новца за лабораторијски материјал у здравству потрошена несврсисходно

(Фото: Пиxабаy)

Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) је у од 2016. до 2018. године набавио лабораторијски материјал вредан 6,3 милијарде динара без адекватне провере цена на тржишту или анализе оправданости трошкова, саопштила је Државна ревизорска институција (ДРИ).

То значи да је сваки трећи динар за ту намену потрошен несврсисходно, а главни разлог за такво стање је што се набавке не планирају према броју и структури лабораторијских услуга, што онемогућава праћење ефикасности.

„Постојећи начин и поступак утврђивања накнаде за санитетски и медицински потрошни материјал доводи до ризика да здравствене установе не могу да пруже потребан обим лабораторијских услуга… [РФЗО] утврђује висину накнаде за санитетски и медицински потрошни материјал не полазећи од планираног броја и структуре лабораторијских услуга“, наводи се у извештају.У последњој ревизији набавки лабораторијског и санитетског материјала и њиховог утицаја на трошкове здравствене заштите додаје се и да 237 здравствених установа углавном нису у потпуности спроводиле истраживање тржишта, што је такође умањило простор за уштеде.

Ревизори су због тога Дому здравља „Нови Сад”, Општој болници Ваљево, Општој болници Јагодина, Институту за кардиоваскуларне болести „Дедиње” и Kлиничком центру Србије да када се не спроводи поступак централизоване јавне набавке „изврше свеобухватну анализу постојећих услова на тржишту, укључујући упоредну анализу”.

РФЗО-у је, између осталог, препоручено да изради јединствени шифарник лабораторијског материјала, како би се обезбедила једнообразност његовог исказивања и успостави јединствена методологија за поступке набавки.

Нова економијаПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.