Завештајно писмо Светог Василија Острошког из 1665/66. године

1

(Фото: Фејсбук)

,,Василије, милошћу Божијом, митрополит Захумски и Херцеговачки.

Пишем због потврде истине, да знају хришћани како бијах неко вријеме у Острогу, у пустињи. И приложих овдје драговољно свој труд. И свој иметак не поштедјех Бога ради и милости Свете Богородице. И обнових иза неко братство, као што се само дјело показује собом. Многи ми пакост чињаху, али Бог помоћник мени бјеше у сваком дјелу добром. И пишем на узнање служитељима црквеним, који послије мене служите Богу и Светој Богородици у Острогу, у студеној стијени.

Топлоте ради Божије, да знате и ви и хришћани који послије мене будете, да купих Вељи До за дванаест и по гроша. И Спижића земљу у Добром Пољу, од пута до ријеке, и с јазом, за два гроша, а што је његово било под лозом, то је приложио цркви. И да сам купио Зануглицу од Милановића, од Раича и од Вумила за грош и букилу пшенице – бијаше пшеница скупа. И од Петра Живковића да сам купио Зануглицу за два гроша, а више да сам му дао, види Бог и Света Богородица.

То све приложих и дадох цркви у Острогу за исхрану и утјеху братији. Тамо гдје ми је други труд и иметак, који приложих и дадох за своју душу од своје усрдности, ту нека је заједно и ово вишеписано. Све предадох у руке Вишњег Бога и Светој Богородици.

Aнатемa:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Купих Вељи До и све Владовића и Зануглице. Бог је свједок. И ко би покушао да нешто отме од манастира, отео Господ Бог таквом разоритељу његов дом, кућу, и стоку са синовима и сав његов иметак да му Господ Бог затре и распе одједном у вјекове. Амин.
Да његов дом настрада у вјекове. Амин

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Завештајно писмо Светог Василија Острошког из 1665/66. године

  1. А ево и писма патријарха Максима, кад је Свети Василије отишао у Пећ да му се пожали у вези кнеза Раича, који је уз неке друге породице пљачкао манастирску имовину и што је најзанимљивије, тако су их наговорили римокатолици већином Језуити, против којих се Свети Василије највише борио за време овоземаљског живота:

    “Максим, Божијом милошћу патријарх Пећки и Србима и Бугарима и осталима. Пишем у богочувано племе Вражегрмве, кир кнезу Раичу и свима христијанима мир и благословеније; који се повинујете закону Божијем и старијега писању, да знате да нам долажаше владика Васиље и каза нам да је купио Вељи До у Саве Лаковића за 12 и по гроша. И ако неко од вас христијана покуша да отме тај До од манастира, званога Острог, храма Ваведенија Пресвете Владичице наше Богородице у Свагдађеве Марије, да одузме њему Господ таквом разоритељу његов дом и њега и његове синове и његову стоку и све његово имање да му Господ уништи и распе ненадно, и да му траг и коријен погине у вјеке. Амин.

    И за тај До и за другу земљу коју је купио владика те је Цркви оставио, или је који христијанин Цркви продао или приложио за своју душу, пак је други неспутано притиска, да га притисне свака рђа, њега и његов дом, или Црквено краде или непутано троши, потро њега Господ Бог.

    И ако хоћете својој Цркви и својим калуђерима красти или пакост творити, а туђим црквама и калуђерима милостињу давати, ако ћете тако чинити, нећете од Бога ниједно добро имати. А који не послуша ово писмо, да је проклет и да му траг погине, а он се развеже вавијек. Амин.

    Мјесеца октомврија 5 … љета 7175. (1667) у Пећи.“

    Клетва је већ исте 1667. године стигла кнеза Раича и изгубио је 5 синова, па се покајао и Свети Василије се молио за њега и протерао проклетство, па се кнез Раич опет оженио и Свети Василије га је венчао и крстио му децу из другог брака. Исте године је био снажан земљотрес у Дубровнику, који га је заувек уништио. Дубровник је био један од два највећа и главна центра римокатоличке пропаганде против Православља у то време.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *