Почиње увођење 5Г мреже у Србији

0

Телекомуникациони сектор у Србији један је од најпрофитабилнијих и најуспешнијих са сталним годишњим улагањима од више стотина милиона евра. Директор Ратела, Владица Тинтор, наводи да је квалитет услуга ове године драстично побољшан, а да се наредне године очекује почетак реализације 5Г мреже.

„Резултати су врло обећавајући. Приходи у сектору телекомуникација су 1,7 милијарди евра. То су огромни износи, који достижу од три и по до четири одсто БДП-а. Због тога је то један врло битан сектор за Србију“, рекао је Владица Тинтор гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Према његовим речима, што се 2019. године тиче, најважније је истаћи константно инвестирање у телекомуникациони сектор. Примера ради, 2018. инвестиције су износила више од 350 милиона евра, што је било повећање од 20 одсто у односу на 2017. Сличан тренд је и ове године.




Тинтор наводи да се баш због тих инвестиција овај сектор стално унапређује, па су ту и нове услуге, попут ВОЛТЕ (Voice over Long-Term Evolution) – уобичајени разговор телефоном са много краћом успоставом и бољим квалитетом везе – а уведена је и услуга е-сим, која подразумева да не постоји више физичка сим картица, већ да све иде електронски.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Развој нових технологија довео је и до неминовног „одумирања“ фиксне телефоније, која из годину у годину бележи све мање корисника.

„Погрешно би било, међутим, закључити да оно што је уложено у фиксну телефонију пропада. Напротив, та инфраструктура се данас користи за интернет, пренос мултимедијалног садржаја“, истиче директор Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге.

Прочитајте још:  Хрватски војник кажњен због вређања ЛГБТ особа

Са друге стране, квалитет услуга мобилних оператера је драстично побољшан прошле године.

„Јако је занимљиво да када се упореде резултати са протеклом годином, у којој је квалитет услуга три мобилна оператера забележио између 59 и 63 од 100 индексних бодова, ове године су ти резултати много бољи – између 70 и 85 поена, што показује да је квалитет мобилне телефонија на високом нивоу“, наводи Тинтор.




5Г мрежа важна за грађане, пресудна за привреду 

Директор Ратела каже да наредне године очекује настављање инвестиција и даље унапређивање услуга, а међу њима ће свакако бити и 5Г мрежа.

„То је даље унапређивање мреже, а ми као крајњи корисници ћемо са 5Г мрежом имати бржи интернет. Међутим, 5Г мрежа није настала само због тога, већ и због подршке привреди, која ће имати велике користи од ње. Пре свега ту говоримо о сектору ауто-индустрије, пољопривреде, пројеката попут безбедних и паметних градова“, објашњава Тинтор.

За тако нешто је потребна адекватна инфраструктура на којој се ради.

„Потребна је оптичка инфраструктура која ће повезивати базне станице, а што се тиче фреквенција ми заједно са другим државним органима припремамо тендер за 5Г технологију тако да ће све бити спремно“, истакао је Тинтор.

РТС



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *