Билиони долара: Kолико САД коштају сви досадашњи ратови?

0

(Фото: Depositphotos, DmitryRukhlenko)

Рат у Авганистану укупно је коштао земљу преко 910 милијарди долара. Овај рат, сада старији од 18 година, траје толико дуго да неки војници који су се припремали за борбу у њему нису ни били рођени када је почео. Магазин “Тајм” назвао га је “Америчким вечним ратом”.

Други светски рат највише је финансијски оштетио САД, када је изгубљено 4,69 билиона долара, што је више него када се саберу суме из свих осталих ратова које је држава водила.

Рат у Авганистану је трећи на листи што се тиче утрошеног новца, али је најдужи, пошто траје већ 18 година и нема назнака о томе када ће се завршити. Укупни кумулативни трошкови грађанског рата и за Север и за Југ су изненађујуц́е мали.



Оружани сукоби временом постају све скупљи захваљујуц́и скупљем наоружању и далеким конфликтним зонама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бојно поље “појело” 8,6 билиона долара

Сајт “Хау мач” поредио је све ратове које је САД водила, од Америчке револуције до данас.

Ратови су представљени на временској линији од Америчке револуције до данас, илуструјуц́и колико је трајао сукоб, где се у свету догодио и колико је сваки коштао.

Kако показује ово истраживање, ратовање је амерички народ коштало преко 8,6 билиона долара, не рачунајући ненадокнадиве људске жртве. То је еквивалент више од трећине целокупног америчког државног дуга (22,8 билиона долара) или отприлике двоструко веће од јапанског БДП-а (4,6 билиона долара).

Десет најскупљих ратова у историји САД

1. Други светски рат: 4,69 билиона долара
2. Рат у Ираку: 1,01 билион долара
3. Рат у Авганистану: 910,47 милијарди долара
4. Вијетнамски рат: 843,63 милијарди долара
5. Kорејски рат: 398,81 милијарди долара
6. Први светски рат: 381,8 милијарди долара
7. Заливски рат: 116,6 милијарди долара
8. Унија (Амерички грађански рат): 68,17 милијарди долара
9 Грађански рат: 22,99 милијарди долара
10. Шпанско-амерички рат: 10,33 милијарде долара

Прочитајте још:  У америчким биолабораторијама у Украјини вршени су експерименти са психотропним лековима

Оружани сукоби све скупљи



Ратови такође имају тенденцију да поскупљују с временом. Раст војног буџета највише се дешава због трошкова сложених система наоружања, као на пример борбеног авиона Ф-35 лајтнинг, који је војсци САД донео доживотни трошак од чак билион долара.

Треба споменути и како локација борбе одређује колико ће новца однети. У првих неколико деценија америчке историје, ратови су се углавном одигравали близу америчких граница, обично негде у Северној Америци.

Убрзо су се Сједињене Државе укључиле у глобалне сукобе и борбена позоришта широм света, попут Ирака и Авганистана. Ови ратови отежавају линије снабдевања и тиме додатно повец́авају трошкове.

Kада се све сабере, ниједан рат није био финансијски погубан за САД као Други светски рат, који је однео 4,69 билиона долара. Ни један други рат није ни приближно толико коштао. Иако је рат у Авганистану најдужи у историји америчког војевања.



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *