Нетањаху затражио имунитет против судског гоњења у корупционашким аферама

0
иран

Бењамин Нетањаху (Фото: EPA/ ABIR SULTAN)

Премијер Израела Бењамин Нетањаху је званично најавио да ће тражити од парламента, Kнесета, имунитет од судског гоњења у три корупционашка случаја.

Нетањаху је то рекао на конференцији преношеној преко телевизије, бранећи своју одлуку и рекавши да планира да предводи земљу још многе године.



Његова најава уследила је после више месеци избегавања одговора на питање које су му намере.

Израелски премијер је чак једном изјавио за ТВ Kанал 12 да неће тражити имунитет, подсећају израелски медији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сада је објаснио да ће званичан захтев предати председнику Kнесета Јулију Еделштајну.

На основу измене закона посланици израелског парламента немају аутоматски имунитет од судског гоњења већ морају захтевати да се остали чланови о томе изјасне на пленарној седници.

Kада Нетањаху поднесе захтев процес против њега се замрзава до одлуке Kнесета.

Нетањаху је најавио свој захтев неколико сати пре истека рока да то учини. Израелски медији наводе да су Нетањахуови саветници забринути јер верују да јавност не сматра захтев популарним потезом и мисле да би могао да наруши његове шансе за победу на изборима.



Израелски премијер није сигуран да ће већина од 120 посланика бити за то да му се да имунитет али да га није захтевао судски процес би одмах почео,а овако је добио на времену. У овом тренутку нема парламентарног одбора који би се о захтеву први изјаснио, а то значи да би Kнесет о томе могао одлучивати тек након избора.

Нетањахуов ривал лидер савеза партија центра Плаво и бело Бени Ганц је поводом најаве рекао да Нетањаху зна да је крив и осудио такав потез.

Прочитајте још:  Напад Хамаса на Израел приморао је САД да преиспитају свој став

Нетањаху је недавно великом већином гласова изабран за лидера конзервативног Ликда на унутарпартијским изборима.

Он је у новембру оптужен за превару, злоупотребу поверења у три корупционшка случаја, укључујући мито у једном од њих. Израелски лидер пориче да је било шта лоше учинио и тврди да су медији, полиција и судство водили “лов на вештице” против њега.

Нетањаху, који је на челу израелске владе преко 13 година, више од било ког претходника, се сумњичи да је примао скупе поклоне од богатих присталица и за политичке уступке у замену за повољно извештавање у медијима.

Бета



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *