Србија као европски лидер по броју особа које живе у ризику од сиромаштва

0

Сиромаштво у Србији (Фото: Весна Веизовић/ Васељенска)

Србија ће и у новој години имати две економске реалности: у медијима блиским власти биће „балкански тигар“ који ниже успехе, али ће заправо остати привреда која каска у сваком погледу, пише данас Дојче веле.

„Уколико гледате телевизије са националном фреквенцијом и читате режимске таблоиде, имаћете утисак да живите у најбољем од свих светова: стране инвестиције, дигитални и аналогни аутопутеви, економски успеси који се дешавају ‘по први пут у историји’. Ако, ипак, прекорачите кућни праг, сударићете се са реалношћу: 1,8 милиона људи у Србији живи у ризику од сиромаштва, а пола милиона не може да задовољи основне животне потребе. У последњем Извештају о напретку Европске комисије, Србија је означена као европски лидер по броју особа које живе у ризику од сиромаштва“, наводи Дојче веле.



Професор на бечком Институту за међународне економске студије Владимир Глигоров рекао је за Дојче веле да грађани заправо не знају колико држава заостаје за развијенијим светом.

„Не само у односу на, рецимо, Мађарску и Румунију, већ поготово у односу на Чешку, Пољску, Словачку или Словенију. То је огромна промена у лошем смеру у односу на, рецимо, време Југославије после Другог светског рата. Србија не само да је заостала, него и сада назадује“, навео је Глигоров.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Да Србија „драматично заостаје“ сложила се и главна уредница Нове економије Биљана Степановић.

„У свету је на делу четврта технолошка револуција, образовни системи се томе прилагођавају, а ми тонемо у лажне дипломе, лажне докторе, лажне стручњаке, идемо у супротном правцу од света који жели да се развија. Kод нас је партијска припадност све, без тога не можете да нађете посао и преживите“, оценила је она.

Прочитајте још:  Манијак је девојчицу (10) пресрео на улици, државни органи заштитили педофила малтретирајући дете!

Економски аналитичар Димитрије Боаров оценио је да ће у 2020. години домаћа политичка елита и власт бити забављени предстојећим изборима, тако да ће економска политика бити „више подручје фантазирања и надгорњавања, него реалних потеза да се поправи амбијент“.



Боаров је оценио да Србија у новој години неће моћи да пребаци овогодишњу стопу раста од око 3,5 одсто, нити ће остварити ниво страних инвестиција који је ове године био три милијарде евра.

„Није обичај инвеститора да журе са инвестицијама у земљу где се те године одигравају парламентарни избори. Фискални савет чак тврди да је главни узрок за изостанак већег привредног раста пре свега у високој корупцији и недостатку било каквих помака у учвршћивању правне државе у Србији“, подсетио је Боаров.

Према његовим речима, „велика енигма“ је шта ће бити са производњом аутомобила у Kрагујевцу, што знатно утиче на индустријску коњуктуру у Србији.

Новинар Војвођанског истраживачко-аналитичког центра Владимир Чворков, рекао је за Дојче веле да без демократских институција и политичких слобода не може на дужи рок да буде ни економских слобода, нити економског прогреса.

„Или ћемо постати демократско друштво или ћемо почети економски да се затварамо и назадујемо“, закључио је Чворков.

Дојче веле



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *