Зашто Англосаксонци изумиру?

0
британију

Лондон (Фото: Пиксибај)

Водећи западни медији – The New York Times, USA Today, Neue Zürcher Zeitung и The Times покушавају да одгонетну зашто је то тако. Већ је јасно да не постоји „један разлог“ – већ да се ради о читавој лепези проблема, које до сада заиста нико није истраживао.

Тако је The New York Times известио да животни век у Сједињеним Државама опада већ три године. Раније се веровало да смртност у Сједињеним Државама расте међу белцима радне доби, који, уз то, живе у провинцији, а углавном умиру од наркотика, алкохола и самоубистава.

Међутим, недавна истраживања показују да је смртност у порасту у свим етничким групама и у свим категоријама америчких градова. Поред тога, чини се да су болести, укључујући кардиоваскуларне, такође један од главних узрока повећане смртности.



„У читавој држава, када је у питању здравствено стање грађана, а у поређењу с другим богатим државама, је доста слабије. Губе се људе у најпродуктивнијем периоду њиховог живота“, рекао је доктор Стивен Вулф са Универзитета пријатељства из Вирџиније, а цитира га The New York Times.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Смртност најбрже расте у државама на североистоку Сједињених Држава.

Један од најважнијих претпостављених узрока пораста смртности у Сједињеним Државама је велики пораст употребе дрога, а други је стање америчке здравствене заштите становништва.

Колумниста NYT –а, Фархад Манжу, истиче да тренутни медицински систем здравствене заштите није доступан многим Американцима. Проблем није толико у самом лечењу колико у његовој цени. Само прошле године, становници САД су на лечење потрошили око 500 милијарди долара. Отприлике 1,8 милиона грађана Сједињених Држава ради у области здравства (првенствено у медицинском осигурању). Ово је веома профитабилан посао који може да омогући најбоље адвокате и приступ било којим другим излобираним догађајима.

Прочитајте још:  Слободан Деспот: ТАЈНА НЕРАЗУМЕВАЊА ИЗМЕЂУ ЗАПАДА И ИСТОКА

Издање ProPublica је недавно описало како се одржавају суђења људима који дугују „менаџерима који се баве трговином медицинског осигурања“: чак и родитељи деце која болују од рака или људи које је хитна помоћ спасила током покушаја самоубиства могу бити ухапшени. Хтео – не хтео, њима се морају дати и последњи долар.



У ситуацији када се на стотине милијарди долара дугује за лечење, а што постаје својеврсни „терет“ читавог медицинског система, уз то у овавим условима могуће је људима продавати „маглу“ у облику осигурања (са неминовним каматама), властима и клиникама је, наравно, неисплативо да иду „лево“ и јавно здравство учине доступним свакоме.

Сједињене Државе већ дуго намећу свој живота стил остатку планете, а посебно на постсовјетском простору. Али у пракси, овај систем, се налази у слепој улици. Покушаји да се сузбије ширење зависности од дрога „пружањем слободе“ довели су само до повећања броја наркомана. Комерцијални приступ организацији медицинске заштите лишава милионе људи шансе да побегну од давно излечивих болести, с обзиром на банални недостатак средстава за плаћање услуга „менаџера“.

Слична је ситуација са медицинском заштитом развила се у Великој Британији. Тамо је смртност направила највећи скок од Другог светског рата.

„Очекивани животни век је кључни показатељ здравља и благостања неке земље. Када животни век стагнира или се чак смањи, то је обично аларм о стању живота у земљи. Изузетно је важно разумети разлог смањења животног века, посебно када је овај пад стабилан током неколико година, као што се то сада догађа у Великој Британији и САД, „цитирају ИносМИ, позивјаући се на The Times и америчког истраживача Џесику Хо.

Прочитајте још:  Међународне конвенције су створене да се крше!?

„У богатим и развијеним земљама не би смело да се догоди овако смањење животног века. Чињеница да Велика Британија и САД доживљавају ово смањење врло је алармантан знак“, наглашава она.



Према њеним речима, смањење животног века може указивати на „лоше функционисање здравственог система по питању бриге о најугроженијим члановима друштва, на пример, старијим људима“.

За сада, западни научници виде само „фрагменте слике“. Они још увек не могу или не желе, из неких разлога, да дају комплетан и интегрални „поглед“ на проблем. Сасвим поуздао можемо рећи само да либерални друштвени модел, за који се тврди да је универзалан у свету, даје потпуни неуспех. Међутим, ако се сада не бавите кризом у здравству, сутра би она могла да буде крајње опасна …

С руског превео Зоран Милошевић / Балканска геополитика

http://www.dal.by/news/149/31-12-19-4/



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *