Американци убили иранског генерала Сулејманија: Иран прети осветом

0

генерал Касем Сулејмани (Фото. АП)

Командант елитне иранске јединице „Кудс“ при Корпусу Чувара Исламске револуције генерал Касем Сулејмани погинуо је приликом напада на аеродром у Багдаду, потврдиле су иранске власти.

Како се наводи, ирански генерал убијен је током напада америчких хеликоптера на ирачки аеродром, а поред њега, страдало је још петоро припадника шиитског покрета Ел Хашд аш Шаби.

Пентагон је такође потврдио да је ирански генерал убијен, као и да је операција изведена по налогу америчког председника Доналда Трампа.

„Оружане снаге САД предузеле су одлучне кораке како би заштитиле све америчке грађане који су запослени у иностранству убиством Сулејманија, будући да је он био вођа јединице коју САД сматрају терористичком“, наводи се у саопштењу Пентагона.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Из Министарства одбране САД тврде и да је ова операција спроведена са циљем да се спречи напад од стране Ирана, будући да је, како се тврди, Сулејмани припремао напад на америчке дипломате у Ираку, као и у региону.

Поред тога, тврди се и да је управо Сулејмани одговоран за напад на базе коалиције у Ираку, као и да је он био тај који је дао наредбу да се изврши напад на америчку амбасаду у Багдаду.

Иран: Осветићемо смрт Сулејманија

Убрзо је стигао и одговор Техерана, а врховни лидер Ирана Али Хамнеи обећао је да ће уследити освета због убиства Сулејманија.

„Страшна освета чека оне на чијим рукама је остала крв Сулејманија“, навео је он.
Хамнеи је објавио и тродневну жалост поводом смрти овог иранског генерала.

Спутњик



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *