Расте број миграната – на југу их не задржавају, са севера враћају

3

(Фото: Tanjug/AP Photo/Channi Anand)

Враћање миграната и избеглица са хрватске, мађарске и босанско-херцеговачке границе назад у Србију као и тешко контролисање улаза на јужној српској граници због одсуства воље суседних земаља да задрже избеглице и мигранте утицаће да се број ових људи повечава у Србији, оцењује директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић.

Ђуровић каже да је тешко проценити како ће се одвијати ситуација у 2020. години али истиче да је забележен повећан број доласка миграната 2019. у односу на исти период 2017. и 2018. године.

“Бележимо повечање броја људи у зимским месецима пре краја 2019. године и сада почетком ове, што није повезано са сезонским повећањем броја људи, јер зими број миграната који долази опада по правилу”, објашњава Ђуровић за Танјуг и истиче да је само у новембру прошле године забележено око 1.700 људи који су изразили жељу да траже азил у Србију.Од тог броја, додаје он, преко 650 њих су били Сиријци.



“Када погледамо окружење, проблеме к у Сирији, у покрајини Идлиб, у Турској, али и ситуацију у Грчкој, реално је очекивати да ће се миграције наставити у новој години истим темпом као и пре краја прошле године”, наводи Ђуровић и додаје да Србија може да очекује благо повећање броја људи који долазе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Каже, мало вероватно да ћемо успети да зауставимо миграцију пре свега због тешке сарадње у тој области са Северном Македонијом, због проблема које постоје са Приштином, због одсуства воље суседних земаља да избеглице задрже на својој територији или да контролишу миграције у потпуности”, упозорава он и наглашава..

Прочитајте још:  ПРОШИРЕЊЕ ЕУ ЈЕ МРТВО, РЕФОРМЕ НЕ ВОДЕ КА ЧЛАНСТВУ: Шта долази уместо тога?

Према његовим речима, забрињавајућа ситуација је однос према мигрантима и избеглицама на северној граници, односно постојаног илегалног “гурања” људи из правца Мађарске, Хрватске, па чак и БиХ назад у Србију.

“Таква ситуација додатно ће направити компликације у Србији јер ће се људи дуже задржавати”, каже Ђуровић.

Када је реч о капацитетима за смештај избеглица и миграната који већ бораве у Србији, Ђуровић каже да се суочавамо са проблемима у смештају.

„Ми већ сада немамо довољно одрживог смештаја за избеглице, односно одговарајућег овим временским условима”, наглашава Ђуровић и додаје да у Адашевцима, у Сомбору, у Принциповцима људи спавају у великим шаторима где постоје проблеми са грејањем и топлом водом.



Додаје да услови у свим камповима нису исти, али да дефинитивно нема довољно места, односно резерве за непредвиђене ситуације у наредном периоду.

Коментаришући напад четворице миграната на младића на Зеленом венцу Ђуровић каже да нема прецизних инфомрација о томе и да чека да полиција изнесе информације у том, како је казао, несрећном догађају.

„Ово је први случај да су мигранти напали домаћег, локалног грађанина у Београду.

Очекујем да видимо о чему се овде заправо ради. Дефинитивно мигрантска популација није та која је склона да чини кривична дела или прекршаје усмерене према домаћем становништву”, објашњава Ђуровић и закључује да мигранти и избеглице избегавају да се огреше о закон.

Дневник



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

3 утиска на “Расте број миграната – на југу их не задржавају, са севера враћају

  1. Pobogu, da li vi gospodine bar citate stampu. Kako je moguce da izjavite da je ovo prvi napad na domace stanovnistvo? Koliko primera treba da navodimo da vi shvatite da napadaju i zene i muskarce i decu? Krse i migranti zakon ali sudije ih pustaju jer to boze nemaju para da plate pa ih puste. A zasto ja ako nemam para da platim kaznu moram u zatvor? Zasto zakon nije isti za domace stanovnisto i migrante? Obijaju nam kuce, uzimaju sta im se hoce, a pomoc koju dobiju prodaju na pijaci. Sram vas bilo na izjavi. Da li nasa deca koja su gladna imaju mleko, sokice, paste, pelene… Nemam reci.

    1. IZVINJAVAM SE NA OVIM VULGARNIM RECIMA JER SAM STVARNO IZREVOLTIRAN U VEZI MIGRANATA.GLEDAM IH SVAKOG DANA I STREPIM DA NE NAPADNU MOJU DECU.IZVINITE SVI ZA OVE RECI MOJE,ALI SAM BESAN KAO RIS I PRAVI SRBIN JER MI JE VISE MUKA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *