Напредна Србија: Трећина корисника Народне кухиње деца

0
(Фото: Пиксибај)

За Народне кухиње кажу да су место где се дели топлина. Они који са тањиром или кофицом чекају на оброк знају колико им значи пасуљ, чорба или парче хлеба. Поред Народне кухиње Црвени крст Србије реализује и друге програме помоћи најугроженијим суграђанима, посебно деци, рекао је за РТС генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић.

Програм Народних кухиња обухвата 77 општине у Србији и 33.715 корисника, каже генерални секретар Црвеног крста Србије.„То реализујемо уз подршку Министарства за рад који обезбеђује основне намирнице и локалне самоуправе које обезбеђују средсттва неопходна за припрему хране и дистрибуцију. Што се тиче Београда процена је да ту имамо око 12.000 корисника народне кухиње“, рекао је Миладиновић гостујући у Јутарњем програму.

Поред непосредних прималаца помоћи ту су и чланови њихових породица, који заједно са њима деле тај оброк, тако да је број корисника вероватно вишеструко већи.

„Не треба заборавити да су трећина корисника – деца, значи око 11.000 деце користи народну кухињу“, истиче генерални секретар Црвеног крста Србије.Основне састојке, а то су заправо суви састојци као што је пасуљ и конзервирана храна, обезбеђује се средствима министарства а локалне самоуправе у складу са могућностима додају артикле који треба да омогуће квалитетан оброк. Један оброк се састоји од пола литре куване хране и пола векне хлеба.

„Веома је значајно да мотивишемо корпоративну свест односно компаније за различите облике подршке овом програму и у прошлој години бележимо тренд пораста укључивања компанија у наш програм“, каже Миладиновић.

Грађани редовно помажу рад Народне кухиње и они су и 31. децембра уплаћивали донације.

„Ми смо само током прошле године имали 8.500 уплата домаћинстава које су значајно помогле рад не само Народне кухиње већ и да деци омогућимо боравак у одмаралишту Црвеног крста у Баошићима“, нагласио је та РТС генерални секретар Црвеног крста Србије Љубормир Миладиновић.

РТСПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.