Властодржцима остало још 40 предузећа да распродају

1
(Фото: В. Веизовић)

У Србији је остало несто више од 70 предузећа за приватизацију, али њих око 30 не могу да буду предмет оглашавања и приватизације због имовинско-правних, судских или неких других проблема, каже државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић. За приватизацију је, каже, реално остало до 40 предузећа.

„Када говоримо о сектору који се бави приватизацијом и стечајем, ту смо направили озбиљне помаке напред, нешто преко 70 предузећа је остало у овом портфељу“, рекао је Стевановић за Танјуг.

Најавио је да ће Агенција за лиценцирање стечајних управника у 2020. наставити да се бави продајом имовине предузећа, и навео да је у 2019. годинии било више од 100 огласа, а да се средства остварена кроз продају стечајних дужника мере у милијардама динара.

„Буџет је имао корист од тога преко милијарду динара, док су остала средства ишла на рачуне поверилаца у тим стечајним поступцима“, рекао је Стевановић.Навео је да је законским изменама поступак продаје имовине релаксиран, и да је додатно створена могућност за ефикаснију продају како би та имовина у наредном периоду почела да ствара нову вредност која ће се видети на годишњем расту српске економије.

Озбиљни планови за унапређење рада јавних предузећа

Према његовим речима, Министарство привреде планира интензивнију и снажнију корпоративизацију јавних предузећа у Србији, што ће се индиректно рефлектовати на раст у 2020. години.

„Надозор над радом јавних предузећа је у надлежности Министарства привреде. Нас очекује и имамо потребу да урадимо озбиљне искораке када је у питању овај сектор“, рекао је Стевановић.

Навео је да ће Министарство привреде у 2020. у партнерству са Светском банком радити на завршетку докумената који би требало да уведу принципе корпоративног управљања у сектор јавних предузећа.

„То би требало додатно да уреди односе, да унесе неке нове квалитете и тонове у области јавних предузећа. Мислим да ћемо имати добре резултате, с озбиром на искорак који смо урадили на нивоу републичких јавних предузећа где смо из дебелог минуса прешли у кумулативни плус“, каже Стевановић.

Додаје да ће ови принципи помоћи да се тај тренд задржи, односно да се унапреди како би резултати у перспективи били још бољи.

Танјуг1 Коментар

  1. „Буџет је имао корист од тога преко милијарду динара, док су остала средства ишла на рачуне поверилаца у тим стечајним поступцима“, рекао је Стевановић.
    ++++
    Можда би друг, Драган Стевановић-Боске, који је са двојкама завршио школу а факултет за пет дана могао да нас обавести, колико је новца од тих приватизација отишло у руке оног шљама који се свакога дана буди са питањем: „ А колики је мој део „ ?
    Беда и мизерија !

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.