Насловна Србија Политика Сепаратисти на челу са Чанком потписали „меморандум за одбрану Војводине од Србије“

Сепаратисти на челу са Чанком потписали „меморандум за одбрану Војводине од Србије“

2
Сепаратиста Чанак (Фото: RTS Printscreen/TwitterPrintscreen/Aleksandar Marton)

Средином децембра прошле године представници девет сепаратистичких партија финансираних из Владе Србије и организација из Војводине, предвођених Лигом социјалдемократа Војводине (ЛСВ), потписали су у Београду Меморандум о будућности Војводине којим су се, како кажу, обавезали на борбу за аутономна права и пуну аутономију покрајине, евопске интеграције, демократизацију друштва и добре односе Србије са суседним земљама.

Документ су, на прес конференцији у Медија центру, потписали представници ЛСВ-а, Војвођанске партије (ВП), Демократског савеза Хрвата у Војводини (ДСХВ), Заједно за Војводину, Либерално-демократског покрета Војводине и Форума В-21.

Међу потписиницима Меморандума су и Алијанса војвођанских Румуна, Црногорска партија и Савез Словака Војводине.

У документу се наводи да су европске интеграције кључни политички, економски, културни и цивилизацијски оквир за развој и модернизацију Србије и да само пуноправно чланство Србије у ЕУ и НАТО гарантује напредак Србије.Потписници Меморандума европске интерграције виде и као једину брану “крајње деструктивном руском утицају на Балкану“.

„Без отвореног и снажног покретања процеса евроатлантских интеграција, Србија и даље остаје заробљеник оних политичких и безбедносних структура које су је гурнуле у рат са најближим суседима и са најразвијенијим демократским друштвима Запада“, наводи се у Меморандуму.

У документу се наводи да је Србији потребна другачија регионална политика и да Србија, уместо бављења својим суседима, треба да се окрене себи и свом економском, друштвеном и културном развоју.

Потписници сматрају да Србија мора да буде спремна да прихвати реалност на Косову и Метохији и да настави бриселски дијалог у оквиру којег би се, како се наводи, дошло до правно обавезујућег споразума који би потписале обе стране.

У документу се истиче да је приоритет деловања организовање Србије као регионалне и децентрализоване секуларне државе и борба за аутономна права и статус Војводине све док се „не реализује идеја о законодавној, извршној и судској власти за АП Војводину“.

Такође, захтева се враћање имовине и права на изворне приходе АП Војводине и додаје да наведене надлежности морају бити гарантоване Уставом.„Сва права која тражимо за Војводину, предлажемо у складу са локалним посебностима и у складу са Уставом Србије“, наводи се у документу.Додаје се да само економским развојем и повећањем животног стандарда, који би омогућила пуна аутономија, било би могуће спровођење стратешког плана за заустављање масовног исељавања становништва из Војводине.Потписници се залажу за слободне изборе, ослобађање и плурализацију медија, као и за најоштрије кажњавање употребе насиља у политичкој борби.

Захтевају и доследно поштовање права на образовање и информисање на језицима свих националних заједница у Војводини, као и поштовање културне аутономије националних заједница и права на службену употребу језика и писама.

Чанак: Борићемо се против “свевласти“из Београда

Војводина никад није била проблем Србије, већ понуђено решење, изјавио је данас лидер Лиге социјалдемократа Ненад Чанак после потписивања Меморандума о будућности Војводине, уз оцену да се Србија налази у дубокој политичкој кризи изазваној, између осталог, централизмом и концептом „свевласти из Београда“.

Чанак је рекао да девет политичких партија и организација окупљених у Војвођанском фронту, које су данас потписале Меморандум, пружају руку свим проевропским снагама у Србији и да представљају Војводину која се зазлаже да Србија буде равномерно развијена.

Оценио је да је Србија у дубокој политичкој кризи изазваној национализмом и централизмом.

“То сушење Србије и концентрисање комплетног живота у Београд доводи до тога да су огромни делови земље изложени депопулацији. Људи одлазе, најпре у веће градове, а затим у иностранство. Ми са тим морамо да се суочимо“, казао је Чанак на прес конференцији.

Додао је да је северна покрајина, као најевропскији део Србије, увек представљала оазу мисли и дела везаних за спровођење европских вредности, а пре свега, права на различитост.

“Војводина никад није била проблем Србије, већ понуђено решење и зато је била излагана сатанизацији оних који су Војводину доживљавали као опасност централистичком и националистички заснованом концепту Београдског пашалука“, рекао је Чанак.На томе су, додао је, радили и раде разни јавни делатници наводећи као пример то што се, каже, на Универзитету у Београду бране мастер радови под насловом “Идејне основе сепаратизма у АП Војводини“.

“Сепаратизам у Војводини нити постоји нити је постојао нити је могућ“, подвукао је Чанак.

Истакао је да потписници Меморандума настоје да потакну политички центар у Србији и размишљање о разликама у Србији и њиховом очувању као драгоцености.

“Желимо да, за разлику од садашње расподеле политичких снага на десне и десније, постоји и опција која ће, поштујући институције и законе ове земље, радити на томе да своје идеје оствари парламентарним путем“, нагласио је Чанак.

Он је додао да је рано говорити да ли ће Војвођански фронт постати и изборна коалиција.

“Ми смо се окупили јер делимо исти систем вредности, а да ли ће то бити и изборна коалиција, рано је говорити. Али, идеје које делимо су непролазне и нећемо од њих одустати“, навео је Чанак.

Васељенска ТВ / Танјуг2 Коментара

  1. Ovako nešto subverzivno može da funkcioniše i bude plaćeno samo u Srbiji koju vodi nesposobna vlast, ucenjena i uslovljena, u aferama do nosa, sa prljavim vešom do iza Jupitera. Najnaivniji i najbesmisleniji, najpogubniji i najrazorniji program, kao i svaki koji se uzda u neki evropski put, put ka onima koji su u prošlom velu 4x vršili genocid nad Srbijom i Jugoslavijom, u dva svetska rata i u poslednjoj deceniji ekonomski a onda i genocid od koga se i Hitler stidi. Od EU nema ništa, iz nje na vreme beže Englezi, ova NATO EU je opasnija od njih samih kada su harali svetom i pobili preko 300 miliona ljudi. Ovakvi glupi planovi su namenjeni isključivo pokrivanju, „alibiziranju“ nesposobnosti, neznanja, nacionalne neprosvećenosti,… ali alavosti za izvoz.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.