Република Српска данас слави 28. рођендан

0

Под слоганом „За сва времена“ Република Српска данас слави свој 28. рођендан.

За непуне три деценије преживела је оно што неке државе нису ни за три века – рат, послератно насиље међународних војних снага, смене функционера и урушавање људских права појединаца од стране ОХР, преношење надлежности на ниво БиХ, а сада су пред Републиком исто тако велики изазови: бела куга, масовни одлив становништва, животни стандард грађана, покушај оспоравања њеног имена, рођендана…

Међутим, што су политички притисци били јачи показало се да су грађани тада још јаче стајали иза уставне позиције и идентитета Републике Српске. Kао тог 25. септембра 2016. када их је 99,8 одсто на референуму рекло да 9. јануар мора да остане Дан Републике Српске, без обзира што је Уставни суд БиХ пресудио другачије.



Тај суд је још једном прогласио 9. јануар неуставним, али данашња свечаност у Бањалуци показаће да таква одлука ни на који начин није утицала на прославу рођендана Републике.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према програму прославе, председница Жељка Цвијановић ће у 10 сати у Палати Републике доделити одликовања заслужним институцијама и појединцима, а тачно у подне Тргом Kрајине проћи ће свечани дефиле са бројним учесницима – од припадника полиције до удружења грађана.

Очекује се да и овај пут највећу пажњу привуче „деспот“, оклопно возило произведено у братуначком Техничком ремонту. Прототип „деспота“ појавио се у јавности на истом месту тачно пе годину дана, а до сада је ТРБ полицији Републике Српске испоручио пет возила.



Свечана јединица МУП Српске рапорт ће предати председници Републике Жељки Цвијановић, а досадашња пракса је била да дефилеу присуствује комплетан политички врх РС, њени представници у институцијама БиХ, као и представници Србије и још неких пријатељских земаља.

Прочитајте још:  Председник Републике Српске позвао је да се Босна ослободи страних интервенциониста

Након тога, у 14 сати, у спортској дворани „Борик“ следи свечана академија, а званицама је на позивницама препоручено да се обуку у тамно одело или свечану униформу. Акадамија, осим званичног обраћања политичара, има и уметнични део програма.

Од тренутка када се Дан Републике Српске слави као секуларни празник, 9. јануара се званично не обележава Kрсна слава Републике Српске, али политичка елита присуствује молитви у храму. И данас ће у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци патријарх српски Иринеј предводити молитву поводом Светог Стефана, а у част патријарха Иринеја, председница Српске Жељка Цвијановић синоћ је приредила свечану вечеру у згради Владе.

Прослава у Бањалуци само је врхунац обележавања Дана Републике Српске, јер је 9. јануар обележен у свакој локалној заједници, а у некима од њих улице и тргови добили су назив 9. јануар, што је била иницијатива “ЕуроБлица”, коју је подржао Kабинет тадашњег председника Републике Српске Милорад Додик.

Република Српска, која се тада звала Република српског народа Босне и Херцеговине, основана је 9. јануара 1992. одлуком Скупштине српског народа. Дакле, проглашена је пре почетка рата у БиХ, као политички одговор на одлуку о независноси тадашње БиХ од СФРЈ.

Blic



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *