Шушка се о доласку “Убера”, огласило се и Министарство

0

Убер (Фото: Printscreen Heute.at)

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре нема никаве информације о доласку било које нове компаније која би се бавила таквом врстом пружања услуга као што је “Убер”, каже помоћник министра за саобраћај Саша Стојановић.

Поводом навода медија да је покренута нова апликација “Убер Србија” и да су поједини таксисти добили СМС поруке уз позив да се прикључе, Стојановић је за Танјуг рекао да ниједна компанија која се бави делатношћу транспорта нема обавезу да се пријављује Министарству.

Додаје да, међутим, они који желе да се баве било превозом путника или ствари морају да поднесу захтев за лиценце.

“Одакле ти текстови у јавности, заиста не знамо. Да ли се ради о испитивању тржишта или се ради о неким непровереним информацијама, заиста не знамо, нити се тиме бавимо”, рекао је Стојановић.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Навео је да Министарство нема никаквих сазнања у вези са доласком “Убера” и да је последњи контакт са представницима те компаније за Југоисточну Европу лично имао пре три године, када је разговарао са њима.

Они су, додаје, тада тражили информације и појашњења о законским оквирима и условима обављања делатности превоза путника у Србији, када им је објашењено да, као и данас, превоз путника може да се врши само уз поседовање одговарајуће лиценце и могу се користити искључиво професионални возачи, односно лиценцирани возачи.

“Ништа се од тада није променило у том смислу. Званично, то је једина комуникација која је била са представницима ‘Убера’ пре три године и нико нас од тада није контактирао”, навео је Стојановић.

Прочитајте још:  Среда "дан Д" за италијанску владу, да ли један позив мења све

“Мора се поштовати закон” 

Упитан да ли би евентуални долазак такве неке нове компаније у Србију довео до поновног незадовољства таксиста, Стојановић каже да се не ради о томе да ли ће се таксисти подићи или не, него да се ради о томе да свако ко жели да обавља превоз путника у градским условима мора да поштује закон као што је то свуда у Европи.

Србија, каже, са својим Законом о превозу путника није ни иза ни испред решења која постоје у Европи јер, наглашава, напросто, нико не може да обавља делатност без одобрења, односно лиценце.

“Једино испред чега су најразвијеније европске земље, као што су Немачка и Енглеска, на том пољу у односу на Србију, јесу прве судске пресуде које су донесене и које забрањују пословање компанија, конкретно ‘Убера’ и у Лондону и у седам немачких градова”, рекао је Стојановић.




Очекује да ће и у Србији сваки тако детектован нелегалан начин обављања превоза добити свој судски епилог, те да инспекција на нивоу града треба да обави контролу, да утврди ко се све бави нелегалним превозом и да примени закон.

О Каргоу: Маркетиншки вешто позиционирани 

Упитан шта се дешава са “Каргоуом”, Стојановић каже да не прати њихов рад.

“Они су се маркетиншки вешто позиционирали пре свега на медијском тржишту Србије. Очигледно је да имају озбиљну подршку, финансијску пре свега. Министарство је урадило све што је у оквиру наше надлежности прописане законом, поднете су кривичне пријаве”, рекао је Стојановић.

Очекује да порески органи и тужилаштво ураде свој део посла у складу са законом.

Прочитајте још:  Радница Слободе тужила шефа јер је брутално избацио са посла због пуш паузе

“Надам се да ће тај случај добити свој епилог на суду са неком одговарајућом судском пресудом”, додао је Стојановић.

За таксисте субвенције око 8.000 евра 

Поводом најављених субвенција за таксисте, Стојановић је рекао да је ступила на снагу Уредба о начину и условима пружања субвеницонисане помоћи за набавку нових возила такси превозницима и да су средства за то обезбеђена за 2020. годину.




“Тренутно је у току организација у оквиру Министарства грађавинарства, саобраћаја и инфраструктуре за имплементацију те уредбе”, рекао је Стојановић.

Навео је да се на сајту Министарства могу наћи информације о условима под којима се захтеви подносе, у којој форми и коме се подносе.

Уредба прописује издвајање средстава за набавку 6.000 возила, а превиђена је помоћ у субвенцијама од око 8.000 евра за набаваку једног возила.

Стојановић каже да та средства могу да буду искоришћена само за набавку нових возила категорије Евро-6, возила на електрични или хибридни погон и возила на гасни погон.

Танјуг



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *