Србија се задужује 219 милиона евра код турских банака

0

Еври (Фото: Pixabay)

Влада Србије узеће кредит од 219,2 милиона евра од турских банака Зираат и Денизбанк ради изградње инфраструктурних пројеката у Санџаку и Војводини које обавља компанија Ташјапи, такође из Турске.

Влада је на седници 30. децембра утврдила предлог закона којим се потврђује уговор о кредиту склопљен између Србије и ових банака.

Kако се види из уговора, тим новцем ће се финансирати изградња аутопута Сремска Рача – Kузмин, моста преко Саве и реконструкција пута Нови Пазар – Тутин.

Зајам ће се реализовати кроз две кредитне линије, од којих прва износи 19,2 а друга 200 милиона евра, а годишња камата износи 2,5 одсто.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Период почека прве кредитне линије је две године од повлачења прве транше, а период отплате главнице је 10 и по година, у 21 једнакој полугодишњој рати.

Период почека друге кредитне линије је четири године од повлачења прве транше, док је период отплате главнице девет година, у 18 једнаких полугодишњих рата.




Овај зајам покрива 80 одсто цене пројеката, а преосталих 20 одсто обезбедиће Србија из буџетских средстава.

Турска компанија Ташјапи, која ће радити пројекте који се кредитирају, доспела је у жижу јавности у марту 2019., када је директор те фирме заједно са службеницима ЦИП-а приведен у Врању због сумње на корупцију.

Они ухапшени под сумњом да су тражили мито како би ангажовали подизвођача на изградњи станова за припаднике служби безбедности.

У септембру је инспекција рада открила 53 непријављена радника приликом контроле у Ташјапију.

Нова економија



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *