Научници у лабораторији направили злато од пластике

(Фото: CC0 / пиксабеј)

Годинама је злато било обележје богатства и моћи. Због злата су се водили ратови, убијали владари, али и освајала до тада неосвојена подручја.

Но, с годинама злато је некако изгубило на ексклузивности, али не и на вредности.

Група научника са швајцарског ЕТХ Цириха осимислила је како произвести злато у лабораторији. И то не било какво злато. Њихово злато тежи пет до 10 пута мање од традиционалног 18-каратног злата и могло би се употребљавати за позлаћивање накита који би тако задржао своју вредност, али био знатно лакши.

И док је класична мешавина 18-каратног злата направљена од три четвртине злата и једне четвртине бакра, ново злато је направљено од протеинских влакана и полимера латекса како би се створила матрица у коју се углављују танки дискови златних нанокристала. Звучи компликовано? Поједностављено можемо рећи да су створили злато од пластике.Kако појашњава један од професора који су учествовали у изради, Рафаеле Мезенга, ново злато има све одлике пластике и злата. Лагано је, ако падне на чврсту подлогу звучи као пластика, али сјаји попут злата и може се обрађивати као и класично злато.

Научници су чак открили и како мењати састав злата како би прилагодили чвстоћу материјала. Тако могу да створе било какву врсту злата, чак и у различитим бојама.

Мезенга истиче како би се пластично злато могло користити за накит, али и у електроничким уређајима као што су паметни телефони или телевизори.

Научници су већ патентирали своје пластично злато и цео поступак израде, па бисмо у будућности пластично злато могли видети и у практичној примени.

Блиц1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.