Улоге по којима ћемо памтити Неду Арнерић

Неда Арнерић (Фото: DOVE/GETTY IMAGES)

Пред очима публике двадесетдвомилионске земље сазревала је Неда Арнерић, девојчица неспутане енергије и младалачки заводљивог шарма, храбро носећи терет најмлађе југословенске звезде, затим секс-симбола. Постала је глумица спремна да се препусти филмским, позоришним и телевизијским изазовима.

Прва улога са 12 година

Живот Неде Арнерић, одличне ученице заинтересоване за балет и дечју драмску групу Радио Београда, мења се када добија позив Пурише Ђорђевића да игра у филму „Сан“, првом делу чувене трилогије. Имала је 12 година.

Тинејџерска сензација 

Од тог тренутка све почиње да се убрзава и одмотава као на филмској траци. Путује Југославијом, снима неколико филмова годишње, а са 15 година као „Вишња на Ташмајдану“ постаје тинејџерска сензација и икона шездесетих.Признања у двадесетим 

У 24. години, за улогу маратонске пливачице у филму „Исправи се Делфина“ добија пулску Сребрну арену и нишку „Царицу Теодору“.

Одлука да ради у својој земљи

Седамдесетих Неда Арнерић добија понуде из иностранства. Окушава се на међународној сцени и ипак доноси одлуку да жели да живи и ради у својој земљи. Снима „Сутјеску“, „Ужичку Републику“, „Љубавни живот Будимира Трајковића“, „Квар“.

Улоге у култним филмовима 

Осамдесетих година двадесетог века глуми у култним филмовима „Ко то тамо пева“, „Варљиво лето 68“, игра у позоришту „Двориште“ и снима филм „Халоа – празник курви“ са Лорданом Зафрановићем. Након тога ће спознати глуму на сасвим другачији начин.

Рад на телевизији и у позоришту 

Деведесетих година Неда Арнерић највише ради на телевизији и у позоришту. Мора се поменути улога у серији „Полицајац с Петловог брда“. Као историчар уметности некада је водила галерију.

*Неда Арнерић преминула је синоћ у 67. години. Материјал за овај текст преузет је из емисије Аутопортрет из априла 2017. године. 

РТСПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.