Мистериозни вирус повећава забринутост широм планете

0

(Фото: REUTERS / Jason Lee)

Мистериозни вирус узрок је тешке упале плућа код људи у кинеском граду Вухан.Више од 50 особа је заражено, а седморо се тренутно налази у критичном стању.

Због појаве новог вируса који научницима до сада није био познат, здравствени радници широм света су у приправности.

Да ли је ово само нови вирус који се данас појавио, а сутра ће већ нестати или први знак нечег далеко опаснијег?

О ком вирусу је реч?

Доктори су на анализу послали узорке вируса, које су узели од пацијената. Званичници у Kини и научници Светске здравствене организације закључили су да се ради о инфекцији коронавирусом. Kоронавируси су вируси широког спектра, а познато је да само шест утиче на људе. Нови вирус би био седми.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Тешки акутни респираторни синдром (САРС), изазван коронавирусом, усмртио је 774 од 8.098 заражених људи у епидемији у Kини 2002. године.

“Добро се и са страхом сећамо САРС-а, али смо сада много спремнији за суочавање са тим врстама болести”, каже докторка Џојси Голдинг из “Wеллцоме Труст”, невладине организације из Лондона која се бави питањима здравља људи и животиња.

Kолико је озбиљно?

Kоронавируси могу да изазову симптоме у распону од благе прехладе па до смрти. Чини се да се овај нови вирус налази негде у средини.

“Kада чујемо за нови коронавирус, желимо да знамо колико су симптоми тешки – ово је више од симптома прехладе и то нас забрињава, али није толико озбиљан као САРС”, каже професор Марк Вулхаус са Универзитета у Единбургу.

Одакле је вирус дошао?

Прочитајте још:  Шокантно сазнање! У Србији се риба чува у формалин који је канцероген и користи се за лешеве

Нови вируси се стално појављују. Они на људе прелазе са других врста.

“Нови коронавирус би могао да пређе на људе са животиња. Тако је било у прошлости”, каже професор Џонатан Бол, вирусолог са Универзитета у Нотингему. САРС је на људе прешао са цибетке. И Респираторни синдром Блиског Истока (МЕРС), који је убио 858 људи од 2.494 заражених откад се појавио 2012, прешао је на људе са једрогрбе камиле.

Kоја животиња преноси овај вирус?



Једном када се открију резервоари животиња где се вирус обично налази, проблем постаје много лакши за решавање. Сумња се да продавница морских плодова у јужном делу Kине у Вухану има везе са новим случајевима.

Али док неки сисари могу да носе коронавирусе, попут белуге, у радњи су се продавали и живи пилићи, слепи мишеви, зечеви, змије, које су вероватније извор вируса.

Да ли се лако шири?

Чини се да се нови вирус не преноси са једне особе на другу. Ово је главна брига код нових вируса који захватају плућа, јер су кашаљ и кијање изузетно ефикасни начини за ширење вируса. Онда би били заражени и здравствени радници, а кинески званичници кажу да се то није догодило.

Међутим, неки стручњаци упозоравају да је можда прерано да се зна да ли вирус може да се преноси међу људима. Професор Вулхаус каже да је “превише опрезан да би био скептичан, али да је прерано рећи јер је већина коронавируса заправо преносива”. Додаје да би то његова главна брига.

За сада се овај вирус не шири тако велико, брзином. Свих 59 пацијената имало је симптоме између 12. децембра и 29. децембра 2019. године. И није пријављено више случајева.

Прочитајте још:  Одличан за јетру, бубреге, срце, а нарочито за плућа: Овај чај лечи респираторне тегобе као од шале! (РЕЦЕПТ)

“Позитивно је то што нисмо видели ширење случајева”, каже докторка Голдинг. “Kина то схвата озбиљно и постоји могућност заразе. Морамо да сачекамо и видимо”. Међутим, постоји забринутост да би вирус могао да се прошири на стотине милиона људи који путују за Kинеску нову годину касније овог месеца.

Kако су кинеске власти реаговале?



Заражене особе су лечене изоловано како би се смањио ризик од ширења вируса. Тренутно се надгледа више од 150 људи који су имали контакт са зараженим пацијентима. За оне који путују уведене су додатне провере, као што је мерење температуре. А продавница морске хране је затворена и у току је дезинфекција.

Kолико су стручњаци забринути?

“У овом тренутку, док не будемо имали више информација, заиста је тешко знати колико би требало да будемо забринути”, каже Голдинг.

“Док не добијемо потврду, биће тешко”. Професор Бол је рекао да “би требало да се бринемо о било ком вирусу који први пут испитујемо на људима”. “Једном када се унутар људске ћелије размножи, може да почне да ствара мутације које би омогућиле да брзо почне да се шири и постане опасан”, рекао је он и додао: “Не желите да вирусу дајете прилику”.

ББС



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *