Како се дочекује Српска нова година

0

(Фото: Пиксибај)

Весело ће бити вечерас на трговима и у ресторанима широм Србије на дочеку Нове године по јулијанском календару. У српским срединама на Косову и Метохији, у Грачаници, Косовској Митровици, Лепосавићу, Штрпцу, организован дочек. Београђани и гости Београда традиционално дочекују Нову годину испред Храма Светог Саве.

У Крагујевцу за дочек наступају “Неверне бебе”, у Руми Горан Бреговић. Нишлије ће забављати Ален Адемовић, Прокупчане “Амадеус бенд”, а у Чачку ће певати Мирослав Илић.

“До сада су на нашем градском тргу наступале рок, фолк и поп звезде, па смо тако одлучили да за дочек календарске године буде рок, а православне народна музика. Тридесет првог је наступила легендарна група ‘Атомско склониште’, а у Српску нову годину ћемо ући са нашим земљаком из Мрчајеваца, Мирославом Илићем”, каже Душан Радојевић из Градске управе Чачак.



Током празника наше бање препуне су гостију. Највише их у Врњачкој Бањи, где ће вечарас певати Драгана Мирковић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Мина Станојевић из Туристичке организације Врњачке Бање каже да ће концерт почети у девет часова, када ће наступати млада звезда у успону Стефан Живојиновић.

“Након његовог наступа очекује нас и Драгана Мирковић, тако да верујем да сви они коју буду посетили Врњачку Бању вечерас уживаће у свему ономе што смо припремили за њих.”

Већина ресторана у Србији организује дочек. Врло често по принципу слободних вечери без плаћеног улаза”, каже Станојевићева.

“У духу традиције ми то организујемо сваке године, неких година смо организовали са договореним менијем и пићем, а онда смо кренули са слободним улазом, било је година када смо наплаћивали улаз, некад и нисмо”, каже Миломир Смоловић, власник ресторана “Поток” у Јагодини.

Прочитајте још:  Мењају нам ДНK да би се завршио пад човеков! (Видео)

Лекари упозоравају, посебно хроничне болеснике, да буду умерени током прослава, а возаче да не конзумирају алкохол.

“Наш устаљени рецепт је умереност у храни и у пићу. То увек напомињемо. Треба се можда и припремити за тај оброк за прославу, доћи сит и онако у сегментима јести ту храну”, каже Јадранка Трифунов из Хитне помоћи у Нишу.

Иако је повреда од пиротехничких средстава ове године било знатно мање, надлежни апелују да и вечерас треба бити обазрив.

Прослава на Косову и Метохији

У српским срединама на Косову и Метохији, у Грачаници, Косовској Митровици, Лепосавићу, Штрпцу, организован је дочек.

Грачаница традиционално организује дочек православне Нове године на отвореном, уз вола на ражњу и пратећи музички програм.



На Тргу ослободилаца у Грачаници окупљенима ће, како је најављено, певати Слободан Радановић.

Организатори су најавили да су за све који се овде окупе обезбедили послужење: кувано вино и ракују. Во на ражњу спрема се и у Лепосавићу и Косовској Митровици.

Привремени општински орган у Косовској Митровици је испланирао да програм почне најпре за најмлађе. “Улица отвореног срца” биће отворена у 12 часова.

На концерту од 21 час у центру Косовске Митровице певаће Жељко Васић и Вања Мијатовић.

И у Лепосавићу ће програм почети у исто време када и у Косовској Митровици. Певаће Милан Топаловић.

Организатори програма у овим срединама најављују ватромете у поноћ.

Организовани дочек православне Нове године постао је традиција и наставак је прославе божићних празника у српским срединама.

Поред прослава на отвореном, у много српских средина малишанима ће бити уручивани новогодишњи поклони. Тако ће малишанима у Клокоту, у Косовском Поморављу, бити уручени поклони Општине Гроцка. Михољска фондација из Црне Горе уручиће помоћ обдаништима у више српских средина у општини Грачаница.

Прочитајте још:  СПЛАВ И ДАЉЕ ТОНЕ! Откривени нови детаљи са Фристајлера: " Скакали смо једни преко других..."

У Звечану ће бити одржана по реду академија Удружења родитеља “Подржи ме”. Том удружењу, које окупља родитеље деце са сметњама у развоју на простору Косова и Метохије, биће уручена помоћ из Републике Српске у акцији прикупљање новчаних средстава за изградњу Дневног центра “Подржи ме” за сто четрдесет четворо деце и младих са потешкоћама у развоју.

РТС



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *