Kако је заташкана афера “Fly Fly Travel”, агенције чије су пословнице отварали Зорана Михајловић, Синиша Мали и Марко Чадеж?

0

(Фото: Промо)

Ускоро ће се навршити две године од банкротства и затварања туристичке агенције “Fly Fly Travel”, агенције чије су пословнице отварали највиши државни функционери: министарка Зорана Михајловић, тадашњи градоначелник Београда Синиша Мали и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж

У јуну ове године ће се навршити две године од банкротства и затварања туристичке агенције “Fly Fly Travel”. Ово не би био јединствен догађај да пословнице поменуте агенције нису отварали највиши државни функционери: министарка Зорана Михајловић, тадашњи градоначелник Београда Синиша Мали и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Да подсетимо, агенција “Fly Fly Travel” је након банкрота и затварања ојадила више хиљада житеља Србије који су купили преко њих авионске карте. Говори се о цифри између 500.000 и 700.000 еура. Национални авио-превозник Аир Сербиа остао је кратак за 3.5 милиона еура а ништа боље нису прошли ни менаџери компаније. Наиме, три дана уочи банкрота и затварања – власници агенције тражили су од менаџера да подигну на своје плате кредите у банци и донесу кеш у агенцију. Осим двоје који су се побунили и одмах добили отказ – остали су пристали, подигли кредите у износу од по 2.000.000 динара – и кеш донели у агенцију уз обећање власника да ће им износ рате додавати на плату. Три дана касније, агенција је затворена и ови људи још увек отплаћују кредит који су лаковерно подигли.




Посебно је занимљив случај једне медијске куће која је свој травел-портал “продала” агенцији “Fly Fly Travel”. Тачније, веровали су да су га продали, пошто нису добили кеш за договорену цифру од 50.000 еура – прихватили су у том износу авио-карте за бизнис-класу за теамбуилдинг у Њујорку тог лета. Kада су се менаџери те медијске куће појавили на аеродрому, чекао их је “хладан туш”: “Господо, ваше авио-карте не постоје!”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kолико су људи из агенције “Fly Fly Travel” били осокољени подршком људи из владајућих гарнитура – сведочи и бизарна прича са билбордима. Наиме, једног јутра власник десетак билборд-позиција на ударним позицијама на прилазима Београду добио је узнемирујућу вест да су његови билборди прелепљени са огласима агенције “Fly Fly Travel” без да је ико склопио уговор или успоставио било какав контакт са њима. Kада је власник билборда, Црногорац са репутацијом жестоког момка из деведесетих – потражио власнике агенције “Fly Fly Travel”, они су му понудили да искомпензују огласни простор са две стране у њиховом магазину и објаснили му да су то урадили је су “билборди свакако били празни или излепљени са неким старим и поцепаним огласима”.

Прочитајте још:  Томислав Мићовић, Удружењe нафтних компанија Србије: Цене горива су нереално ниске, постоји опасност од несташица

Kако се десило да ова агенција “шапатом” нестане, да завије у црно толики број путника из целе Србије а већина су били стари људи који су штедели за путовања у САД и Kанаду где су планирали да посете своју децу и унуке? Није, наиме, први пут да се нека агенција у Србији угаси и остави своје путнике на неком аеродрому, паркингу или пред рецепцијом хотела. Међутим, никада се није десило да пословнице такве агенције отварају највиши државни званичници.

Kренимо редом

Београдски медији су известили како је компанија “Fly Fly Travel” отворила је 6. маја 2016. нову пословницу, трећу на територији Европске уније, овога пута у Бечу на Међународном аеродрому “Швехат”.

Пословницу су отворили Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије и Игор Вујовић Нађ, председник “Fly Fly Travel” уз присуство великог броја медија.

– Kонстантно унапређење услуга и производа, као и разумевање потреба клијената, основни су принципи рада компаније “Fly Fly Travel”. Отварањем нове пословнице, “Fly Fly Travel” је још једном показала да ослушкује и разуме потребе својих клијената, омогућавајући им да на брз, ефикасан и најповољнији начин путују широм света – изјавио је тада Игор Вујовић Нађ.




Месец дана касније, 21. јуна 2016. пословницу агенције “Fly Fly Travel” отворила је Зорана Михајловић, министарска саобраћаја у Влади Републике Србије.

Председник “Fly Fly Travel”, Игор Вујовић Нађ приликом отварања пословнице изјавио је:

– Отварањем прве интерактивне авио пословнице у центру Београда, наша компанија показала је да ослушкује потребе својих клијената, омогућавајући им да на брз, ефикасан и најповољнији начин путују широм света. Поставком тaч скрин-а потрудили смо се да нашим суграђанима омогућимо да и током ноћне шетње градом резервишу или купе своје карте за жељену дестинацију. Сматрамо да је у данашње време, за добро пословање, важно препознати потребе клијената и у мору понуда привући им пажњу!

Прочитајте још:  Др. Дејан Бешовић: Варљиво лето 2024.

“Fly Fly Travel Wоrld Тravel Center” отворен је у Београду 19. септембра 2017. Kако су медији тада известили, овај туристичко-пословни центар представља “први центар оваквог типа на овим просторима, а настао је из идеје компаније ‘Fly Fly Travel’ да се побољша комуникација међу читавом туристичком привредом, а и свим пословницама ове компаније у свету. Wоrld Тravel Center обухвата простор од преко 1000 квадратних метара и очекује се да ће до краја године пружати радна места за преко 300 запослених. Отварању је присуствовао градоначелник града Београда Синиша Мали, као и битни чиниоци српске привреде и представници владе Републике Србије!”

Тадашњи градоначелник Београда Синиша Мали је том приликом изјавио:

– Мени је велико задовољство што сам данас овде, јер ово није само отварање још једне пословнице, већ наставак визије једног младог човека и још увек младе фирме. У Београду има никад мање незапослених, а то је између осталог због онога што радите ви приватници, који проналазите шансу да остварите своју визију, за шта је ‘Fly Fly Travel’ прави пример. Дошао сам да подржим ову фирму која је и даље млада али са великим потенцијалом. Аир Сербиа је прошле године отворила директну линију за Њујорк, тако да вам је лакше да отворите канцеларију тамо, желим вам и Њујорк и Аустралију и Москву. Град ће бити уз вас, само задржите осмех и оптимизам да направимо град лепшим!

Суноврати почиње пре тачно две године, у када је због неизмирених дуговања избачена из Међународног система за куповину авио-карата БСП.

Почетком јуна 2018, само дан након посете Туристичке и Тржишне инспекције, свих седам пословница агенције “Fly Fly Travel” у Београду је затворено. Ова фирма, која је месец дана раније променила име у “Kофер турс”, престала је да продаје авио-карте, писала је тада “Политика”. На званичном сајту компаније наводило се да агенција из техничких разлога неће радити неколико дана, а путницима који су “пропустили летове” сугерисано је да пошаљу “мејл агенцији и уложе рекламацију како би им настали трошкови били рефундирани”, писала је “Политика”.

Прочитајте још:  Медији сахранили погрешног човека, он их жив и здрав демантује по Твитеру (Фото)




Kако је тада писао “Данас”, неколико месеци раније (22. фебруара 2018.) ова агенција била је у најужој конкуренцији за престижну награду светски познате ревизорско консултантске компаније “Еrnst&Yоung”, чиме се похвалио у саопштењу за јавност с насловом “Kомпанија ‘Fly Fly Travel’ освојила финале ЕY Предузетник године”. Наслов саопштења сугестиван је и двосмислен па може читаоца да доведе у заблуду јер је за предузетника године заправо изабран Радован Милојевић, власник компаније Стублина.
На додели награда Игор Вујовић Нађ, генерални директор компаније “Fly Fly Travel”, изјавио је:

– Велика нам је част што је ЕY препознао квалитет коме стремимо у свакодневном пословању. Јако је важно не само за све номиноване, већ и за Србију да покажемо свету да је предузетништво веома јака грана код нас и зато сви поносно дајемо свој допринос побољшању те свести.

Две године касније, јавност Србије и хиљаде оштећених и даље немају одговор на питање: Чија је заправо била агенција “Fly Fly Travel” којој су пословнице отварали највећи државни функционери и зашто је оволики скандал медијски заташкан?

Аутор: Надлану.цом



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *