Препорука Батута: Све је у реду, само не излазите напоље ујутру и увече!

0
путарине

(Фото: В. Веизовић / Васељенска ТВ)

Институт „Др Милан Јовановић Батут“ поручује да нема потребе за паником, али указује на значај примене мера заштите у условима загађења ваздуха.

Поводом загађења ваздуха у градовима у Србији, препорука Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ је да осетљиве особе ограниче свој боравак напољу у јутарњим и вечерњим сатима.

„Ту спадају особе са хроничним обољењима (респираторна, кардиоваскуларна обољења), мала деца и старије особе“, наводи се у саопшењу.

Када је у питању здрава популација, препоручује се да се у данима са повећаним степеном загађења физичка активност не обавља на отвореном простору, јавља РТС.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према потврђеним информацијама из здравствених установа, како се додаје, број деце која су примљена на лечење није повећан, већ је тај број уобичајен односу на онај који се бележи у претходним годинама у истом временском периоду.

Који су узроци загађења

Институт објашњава да је тренутно урбано аерозагађење у Србији углавном честичног типа (ПМ10 честице).

„Бележи се варирање концентрација честица у току дана у зависности од присуства извора загађења. Ове концентрације загађења зависе од климатских услова на одређеној територији и уобичајене су за ове временске услове и зимски период“, напомиње Институт.

На концентрације и трајање честичног загађења утичу ниске температуре ваздуха, висок ваздушни притисак, успостављање температурне инверзије, што се региструје у зимском периоду, најчешће у раним јутарњим часовима и увече.




„Узроци аерозагађења су кућна ложишта, грејање на фосилна горива, велики број моторних возила, сагоревање лигнита ниског квалитета, нерационално и неефикасно трошење енергије, неефикасне технологије сагоревања фосилних горива, неадекватно одржавање индустријских постројењам“, пише у саопштењу.

Прочитајте још:  Ђурђевић: За нас су струка и знање изнад политике

Министарство здравља и Институт за јавно здравље Србије, како се додаје, поручују да нема потребе за паником и указују на значај примене мера заштите у условима аерозагађења.

Према подацима портала специјлизованог за мерење квалитата ваздуха „Ервижуал, Београд је јутрос седми најзагађенији градн на свету.



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *