Шведска послала лажног официра на окупиране територије и у седиште НАТО-а у Бриселу

(Фото: AFP 2019 / Jean-Christophe Verhaegen)

Шведске оружане снаге слале су лажног официра, чија је војна каријера сада под истрагом, у седиште НАТО-а у Белгији. Лажни официр био је и на окупираним територијама.

Швеђанин, чији идентитет није откривен, лагао је да је завршио војну школу 1999. године, а заправо је никада није похађао. Он је фалсификовао диплому користећи потпис непостојећег генерала.

„Наравно, није добро што се ово догодило. Морамо слати праве официре на ове позиције и осигурати да имамо право знање о особљу“, изјавио је војни истражитељ.Лажни официр служио је као капетан на окупираним територијама и мајор у Авганистану где је био задужен за сигурност информација. За то је морао да има посебно образовање, које он није поседовао, наводи Спутњик интернешенел.

Он је 2013. додељен НАТО-у. Превара није откривена све до 2018, а открила ју је Обалска стража, у којој је лажни официр заузимао висок положај и имао приступ поверљивим информацијама.

Обалска стража тврдила је да га је сменила са посла и упозорила оружане снаге у децембру 2018. године, након открића да је лагао. Упркос чињеници да је војска упозорена, он је 2019. изабран за акцију шведску УН акцију у Малију.„Тотално неразумљиво и веома забрињавајуће за сарадњу Шведске и НАТО савеза“, рекла је Ен-Софије Дал, НАТО стручњак.

Министар одбране признао је да је примио информацију од министра правде о човеку из Обалске страже са „сумњивом биографијом“.

Војни командант Микаел Биден сазнао је за овај безбедоносни ризик раније током недеље и наредио је да се спроведе истрага зашто војна команда није одмах реаговала по примању извештаја.

„Овакве ствари не смеју да се дешавају и сада морамо све да разјаснимо“, рекао је он, притом оценивши ситуацију као „озбиљну“.

Шведска, која је последњи пут ратовала пре 200 година, у последње време појачала је одбрамбену сарадњу са НАТО савезом и, на билатералном нивоу, са Сједињеним Америчким Државама.

СпутњикПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.