Изложба Марине Абрамовић коштала 152 милиона, приход 18 милиона динара

Марина Амбрамовић (Фото: Nicholas Hunt / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)

Вршилац дужности директора Музеја савремене уметности (МСУ) Слободан Накарада рекао је да је изложбу Марине Абрамовић видело око 62.000 посетилаца, да је коштала око 1,3 милиона евра (око 152 милиона динара) и да је МСУ остварио приход од 18 милиона динара, што је можда резултирало “кажњавањем” у виду смањења буџета за рад Музеја у 2020. години.

Накарада је, на конференцији за новинаре у МСУ, рекао да је изложба Марине Абрамовић “Чистач”, после отварања реконструисане зграде музеја, “круна 2019. године”, да је изазвала бројне контроверзе, али да је МСУ то желео јер уметност треба да провоцира.

“О изложби је написано или објављено 1.728 чланака, Њујорк тајмс је објавио да је то једна од 28 изложби које треба посетити”, рекао је Накарада и на коментаре да је изложба прескупа, да ће коштати око 1,5 милиона евра, нагласио да се уштедело и да ће коштати 1,3 милиона.

Накарада је указао и да је поражавајуће да су институције културе вратиле 300 милиона динара непотрошеног новца, док је искоришћеност буџета МСУ 92 одсто.“У Музеју смо 2019. године имали 100.000 посетилаца, а изложбу Марине Абрамовић је од 21. септембра видело 62.000 посетилаца”, рекао је Накарада и додао да су дневно имали по 1.500 посетилаца.

Накарада је најавио да ће последњег дана изложбе, 20. јануара, улаз за посетиоце бити бесплатан и Музеј ће радити до 22 часа. Музеј ће потом бити затворен до почетка марта, како би се изложба спаковала.

Агенцији ЛЛЦ мораће да се плати део процента за ауторска права, рекао је Накарада и додао да и Министарство културе зна колики су приходи од изложбе, па је то можда разлог што није добијено више новца буџетом за 2020. годину.

“Мој лични утисак је да се кажњавају институције које добро раде”, рекао је он и навео да буџетом за 2020. годину није добијен новац за осигурање изложби. “За изложбу Марине Абрамовић уложен је велики новац, дала је држава, спонзори, донатори, а новац који је зарађен биће искоришћен за покривање неких трошкова музеја”, додао је он.

Извор: 021.рсПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.