Иран данас обогаћује више уранијума него пре потписивања нуклеарног споразума!

0

Ирански нуклеарни погони (Фото: REUTERS/Mehr News Agency/Majid Asgaripour)

Иран је повећао своје нуклеарне залихе на нивое који нису виђени ни пре споразума ЈЦПОА, прогласио је председник Хасан Роухани, убрзо након што је Исламска република оптужила три европске нације да се „распродају“ САД-у.

“Обогаћујемо више урана [него] пре него што је договор постигнут … Притисак је порастао на Иран, али ми и даље напредујемо”, рекао је Роухани у телевизијском обраћању у четвртак.

Техеран је сада везан „без ограничења нуклеарне енергије“, рекао је Рохани, док је Иран „бољи у погледу нуклеарне енергије“.



Према заједничком свеобухватном акционом плану (ЈЦПОА) – службеном називу споразума из 2015. године – Иран је пристао да обогаћује уранијум само до 3,67 процената, процес типичан за гориво у комерцијалним нуклеарним електранама, и за складиштење не више од 300 кг овај материјал.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Иран се пажљиво придржавао пакта након што су САД једнострано одступиле од њега у мају 2018. године, поново уводећи економске санкције и разуверивши безобзирну реторику против Ирана, што је Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) више пута потврдила . Са њихове стране, Француска, Немачка и Велика Британија – три европска потписника, колоквијално позната као Е3 – одбила су се држати политике “максималног притиска” Доналда Трумпа.

Касније те године, Иран је почео да постепено повлачи своје обавезе, инсистирајући да европски потписници нису успели да ураде свој део посла.



У јануару је Техеран обећао да ће прећи сва ограничења обогаћивања урана утврђена споразумом о одуговлачењу. Драматична одлука донесена је као одговор на убиство генерала Кассема Солеиманија – једног од најутицајнијих иранских војних лидера – на амерички беспилотни удар на ирачко тло почетком месеца.

Прочитајте још:  Иран потврдио да је експлозија у нуклеарки резултат саботаже

Надолазећи анте, Е3 је тврдио да Иран нема законске основе за то, и покренуо је клаузулу која омогућава да се пажљиво испита његово поштовање споразума.

Побијајући потез трија, Техеран се заложио за “одлучан одговор” ако одлука Европљана угрожава претежно непоштивање споразума. С друге стране, речено је да се избацивање ограничења обогаћивања темељи на “техничким потребама”, те да Иран не тражи атомско оружје.

Васељенска ТВ



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *