Турска почела са транспортом војске у Либију

0

Турска војска (Фото: REUTERS/Murad Sezer)

Турска шаље трупе у Либију како би осигурала стабилност владе коју подржава УН у Триполију, објавио је председник Реџеп Таијип Ердоган. Овај корак је уочи самита у Берлину о безбедносној ситуацији у земљи.

Анкара је већ распоредила снаге за обуку трупа оданих Влади националног споразума (ГНА), као дела споразума о безбедносној сарадњи између двеју земаља.

Такође је рекао да, као део поморског споразума, више неће бити могуће да друге земље спроводе истраживање и бушење нафте код обале Либије, без одобрења Анкаре и Триполија.



Турска је обећала да ће подржати вишемесечну борбу ГНА-е против либијског вође милиције Кхалифа Хафтар.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ердоган је обећао да ће “putschist”” Хафтара научити “лекцију” ако не прекине своју војну кампању против владе коју подржава УН. Командант је напустио самит у Москви који је имао за циљ да постигне примирје у Либији, упркос напретку који постигнут са обе стране поводом примирја.

Ердоган је почетком јануара рекао да ће турске трупе почети постепено распоређивање у северноафричку државу, како би се осигурала “координација и стабилност” у ратом разореној земљи.

Упркос дипломатским застојима, Анкара је најавила да је прерано говорити да је споразум о прекиду ватре с Хафтаровом Либијском националном армијом (ЛНА) пропадо.

Васељенска ТВ



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *