Напредно против пољопривредника: Држава одобрила увоз пшенице без царине

1

Пшеница (Фото: Epa/KHALED ELFIQI)

Влада Србије донела је Уредбу о увозу пшенице без царине до 30. априла на захтев млинара и кондитора.

Они су потребу за куповином пшенице с иностраних тржишта образложили тврдњом да домаћа није довољно квалитетна за њихове потребе.

Уредба је тек ступила на снагу па се за сада не зна колико би стране пшенице могло ући у нашу земљу. Први показатељи говоре да млинари не жури с куповином, неки имају прелазне залихе, али напомињу да се нису довољно обезбедили до нове жетве, док други наводе да ће пшенице имати све док не сазри нови род, пише “Дневник”.



Kомпанија “Дон Дон”, највећа у пекарској индустрији код нас, годишње умеси 100.000 тона хлеба и дневно самеље 350 тона брашна, и за сада, по речима Синише Иванића, неће куповати пшеницу на инотржишту, али ће је потражити на тамо уколико на домаћем тржишту не нађу квалитетан род.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“За сада имамо прелазне залихе, али не у довољним количинама да будемо безбрижни до нове жетве”, навео је Иванић. Тренутно гледају цене, додао је саговорник листа, јер је у иностранству пшеница скупља него код нас, а с друге стране, прави се рачун и колико ће коштати трошкови превоза.

“Због тих трошкова реално је очекивати да жито купимо у Мађарској, која нам је најближа, с тим што је код Мађара цена пшенице различита по регионима, разврстана је по класама па свака има своју цену и тренутно је 23 динара килограм”, вели Иванић.

Предраг Ђуровић из “Житоуније” каже да страна пшеница није ништа боља од домаће, већ да је наша још и јефтинија па, уколико се буде куповала ван земље, уз трошкове транспорта увозници могу проћи скупо, и такво трговање им се, сматра, може одразити на пословање компанија.

Прочитајте још:  Веровали или не! Србија жели да купи део лука Пиреј и Солун



“Житоунија” има довољно пшенице и задовољна је квалитетом зрна па је неће куповати из увоза, казао је Ђуровић, додајући да је понуда на домаћем тржишту добра, али да цена житарице иде навише и сада се креће од 19,5 до 20 динара килофрам, па би они који је немају а треба им, морали да је купе већ сада.

По речима Ненада Манића из Аграрне коморе пољопривредних произвођача Србије, Уредба ће, несумњиво, спустити цену домаће пшенице, којом ратари нису били задовољни још током жетве.

Међутим, Манић каже да ће уредба имати и добру страну јер би требало да код пољопривредника пробуди свест о томе да коначно почну да сеју декларисано семе, бирају сорте које дају добре приносе и у потпуности примењују агротехничке мере, односно да између квантитета и квалитета, изабру квалитет.

У овој жетви било је доста пшенице на граници између сточне хране и за људску употребу, али колико год смо кукали на временске неприлике, квалитет је био лошији и због лошег семена, казао је Манић.

Дневник



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Напредно против пољопривредника: Држава одобрила увоз пшенице без царине

  1. Fantastični rezultati ministra poljoprivrede, inače pravnika, dok mu je pomoćnik veliki stručnjak za poljoprivredu, više godina je očitavao vodomere na poljoprivrednim gazdinstvima, uspeli su da naše žito ne valja i da se odobri uvoz, neka malo Evropa nas hrani, dosta smo mi nju, dosta smo imali samo mi jeftin hleb, neka bude na evropskom nivou. Zamislite da je za pomoćnika imao čitača strujomera na poljoprivrednim gazdinstvima, mogla bi i Sahara da nas hrani.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *